Az ajánlási időszak lezárult
#18

Lillafüred - a magyar Tempe

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 18. /43
  • Pontszám: 7.21
  • Szavazatszám: 291
A téma további cikkei
"... egyre szűkebb lesz a völgy, s végre egészen kősziklák közé szorul, meredek, vad kősziklák közé, s az út fölfelé tart kanyargósan a Szinva partján, mely számos zuhatagot képez, fönn pedig a hegyen tóba gyűl, melynek vize sötétzöld, minthogy tükre az őt környező bércek erdejének."
(Petőfi Sándor: Úti levelek Kerényi Frigyeshez, 10. levél)
Lillafüred - a magyar Tempe Hát, íme egy találós kérdés: mi ez a hely, amit Petőfi a fenti pár sorban körülírt? Adok egy kis segítséget: Kazinczy Ferenc "magyar Tempé"-jéről van szó. Ha még így sem megy: Magyarország egyik legbájosabb, legszebb természeti környezetben fekvő települése ez, ami a Bükk-hegység keleti részén, a Szinva- és a Garadna-patak találkozásánál, a Hámori-tó mellett fekszik. Na? Segítsek még? A monda szerint a település névadója gróf Bethlen András földművelésügyi miniszter volt, aki 1892-ben egy vadászat alkalmával bukkant rá erre a kivételes szépségű helyre, melyet aztán felesége után nevezett el. Hát, íme, itt a megoldás: a miniszter feleségét Vay Lillának, ezt a tündéri, bűbájos települést pedig Lillafürednek hívják.
Lillafüred - a magyar Tempe Nehéz eldönteni, hogy merre is induljunk először, annyi itt az érdekes látnivaló. Kezdjük, mondjuk, a völgy dél-keleti oldalán, a Palota Szállóval! Ez a neoreneszánsz, Mátyás korát idéző kastély 1927 és 1930 között Lux Kálmán építész vezetésével, gróf Bethlen István miniszterelnök megbízásából épült. Amellett, hogy a szállóban garantált a csendes kikapcsolódás, klimatikus gyógyhelyként is ajánlják légúti, és neurotikus panaszokkal küzdő betegeknek. Különlegesen szépek a kastély üvegablakai, festményei és korhű kandallói. Az épületet támfalakkal erősítették meg, melyek eredeti, statikai funkciójuk mellett teraszos sétányként is szolgálnak. Valódi függőkert vált belőlük keskeny lépcsőkkel, kalandos ösvényekkel.
Lillafüred - a magyar Tempe A szállóból és a függőkertből is álomszép panoráma nyílik a Szinva-patak völgyére és a Hámori-tóra. Megcsodálhatjuk innen a Szinva-patak 20 méter magasból zuhogó vízesését is. Ez Magyarország legnagyobb vízesése, ami önmagában is kivételes látvány, de télen jégbe fagyva még különlegesebb. A vízesés lábánál található az édesvízi mészkőben létrejött Anna (Petőfi)-barlang. A mészkő körülbelül 150-200 ezer évvel ezelőtt kezdett el kiválni a Szinva-patak vizéből, és mára 600 méter hosszan, némely részeken akár 40 méteres vastagságban húzódik. A Palota Szállóval szemben látható a Szeleta-barlang, melyből a század elején rendkívül sok régészeti lelet került elő. Úgy tartják, hogy ez a barlang a magyarországi őslénytankutatás szülőhelye. Innen már csak pár perc séta a Szeleta-tető, ahonnan gyönyörű a kilátás. Ha kedvünk tartja, meredek hegyoldalak és sziklafalak között csónakázhatunk a Hámori-tavon. A tó mai alakját 1813-ban, a Fassola Frigyes által épített völgyzáró gát átadásával nyerte el. A II. világháború előtt kedvelt fürdőhely volt, hiszen nyáron a víz hőmérséklete helyenként akár 20-23◦C-os. Manapság nagyon népszerű, pisztrángban gazdag horgászhely.
Lillafüred - a magyar Tempe Semmiképpen ne hagyjuk ki a lillafüredi erdei vasutat, melyet eredetileg 1920-ban, a Bükkben kitermelt fa szállítására hoztak létre. Ma Miskolctól egészen Garadnáig eljuthatunk vele. Az utazást színesíti, hogy Lillafürednél két alagúton is keresztülhalad a kisvasút. A belvárosi séta közben ejtsük útba az 1820-ban épült római katolikus templomot, az 1806-ban készült Nepomuki Szent János-szobrot, a Kohászati Múzeumot és a Kálváriát. Akinek azonban barangolni és túrázni van inkább kedve, annak van egy jó hírem: jó helyen jár! Látnivalók egész sora várja: először is keresse meg a fakeresztjéről könnyen megismerhető Molnár-sziklát! Ha azt mondom, hogy lélegzetelállító a kilátás, az nem írja le elég hűen azt, amit ott lát az ember. Kicsit azért küzdeni kell a látványért: csak óvatosan lehet leereszkedni a sziklához, nagyon meredek a hegyoldal. A szikla nevéhez izgalmas legenda fűződik: a hagyomány szerint egy szegény molnárlegény beleszeretett a gazdag molnár lányába. Az öreg molnár azonban nem adta neki a lányt, ezért a boldogtalan fiatalok egymást átölelve vetették le magukat a malom fölötti szikláról.
Lillafüred - a magyar Tempe Megnézhetjük a Palota Szálló közelében lévő Mária-sétányon a Lourdes-i barlang elnevezésű, 1920-as években épült kegyhelyet. Az itt látható Mária-szobor csodatevő eredetije Lourdes-ban, a francia kisvárosban található. Ezen a sétányon van még egy kegyhely: a Tábori oltár elnevezésű. Innen nem messze található Herman Ottó egykori háza, amit a helyiek csak úgy hívnak: Pele-ház. A neves kutató nevét a környéken több nevezetesség is őrzi: van Herman Ottó-barlang és Herman Ottó-kőfülke is. Barlangokban nincs hiány ezen a vidéken: a már felsoroltakon kívül érdemes megnézni a Szinva-szorosi-barlangot, vagy a Szent István-barlangot, melynek érdekessége, hogy felfedezője valójában egy kutya volt, ami beesett a kútszerű bejárati nyílásán, ahonnan nem tudott kijönni. Két arra járó férfi meghallotta a nyüszítést és kimentette. Ezután a helyiek sokáig Kutya-barlangként emlegették.
Akinek ez a rengeteg túra és látnivaló még nem merítette ki teljesen az energiakészleteit, az Lillafüredtől pár kilométer távolságra megtekintheti Nagy Lajos király kedvelt pihenőhelyét, az 1300-as években épült diósgyőri várat.
Ha létezik igazán romantikus férfi, akkor gróf Bethlen András bizonyára az volt. Ha létezik igazán romantikus ajándék, akkor Lillafüred minden bizonnyal az volt. Ha van igazán romantikus, bűbájos, vadregényes táj, akkor ez a város és környéke az! Ha tehát van (volt/lesz) valakink, aki olyan fontos nekünk, mint gróf Bethlen Andrásnak Vay Lilla, akkor feltétlenül mutassuk meg neki Lillafüredet!
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Úti cél Magyarországon (18/43)
K É P G A L É R I A
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Lillafüred - a magyar Tempe -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
30 067 Ft
Szerkesztő

Sásdi Vera

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
Aly Chiman
2019-01-30
00:46:13

"Hello there, My name is Aly and I would like to know if you would have any interest to have your website here at kihagy6atlan.hu promoted as a resource on our blog alychidesign.com ? We are in the midst of updating our broken link resources to include current and up to date resources for our readers. Our resource links are manually approved allowing us to mark a link as a do-follow link as well . If you may be interested please in being included as a resource on our blog, please let me know. Thanks, Aly "

i love pron
2018-12-20
17:56:31

"QBlLGX There is clearly a lot to realize about this. I consider you made certain nice points in features also."

Patch
2017-01-19
14:22:17

"More posts of this quatyli. Not the usual c***, please"

Bettie
2016-05-18
00:20:41

"I definitely wanted to jot down a comment in order to thank you for all the lovely tips and tricks you are writing on this site. My considerable internet search has now been paid with reliable facts and techniques to share with my contacts. I ‘d state that that most of us site visitors are quite endowed to live in a notable community with many special prfsoosienals with very helpful things. I feel extremely blessed to have come across the web pages and look forward to really more exciting moments reading here. Thanks once again for a lot of things."

Vicus
2013-04-15
00:49:01

"vágyaim és álmaim...felírtam."

kóőrlő
2012-10-17
06:27:01

"Az István barlang (fölötte Szent István tető) vizei, a ("Soltész villa" építtető Soltész Nagy Kálmán a Semmelweis kórház építője) bejáratánál lévő időszakos forrásban jönnek ki. Legutóbb Ózon fogadó. 1958 as árvízkor a víz nem fért ki az István barlang száján, akkora volt! Első villa, Tókert presszó Weidlich építette, akit a világháborús papírtalpú bakancsokért "halálra" kerestek, De rendőrségi hagyomány szerint, akkor is tudták,"kit nem kell megtalálni" Korabeli "rendszerváltás" után, ÁVH lakott benne. Szemtorna baromság minek? "

kőőrlő
2012-10-17
05:51:55

"A Palota alibiből épült! A lényeg a bunker a sziklában! Elloptak 1 emeletet, ennek költségén épült Kéjlak, ma a fehérkő lápai túrista ház! Lopás szerencséje, hogy elbírja súlyát az alatta lévő Forrás.mésztufa barlang! mert ha meg sűllyed, akár össze is omlik! A túrista házban tanyáztak, az akkor lillafüredi rádióadóból tankkal ki űzött "ellenforradalmárok" Apám nyaggatták nagy képességű rendőrök hol tartózkodnak nem tud róla? Ha ennyire hülyék vagytok, mért én mondjam meg? hol lehet tartózkodni novemberben az erdőn! A kis vasutat orosz hadifoglyok építették! 1. rakodó, a mai büfésor előtt volt! 22ben csak a későbbi felsőrakodóhoz épült hosszabbítás! A mai elhagyott honvédségi épület helyén volt a kis szálló, leégett. Az Alsóhámori tonett székgyár Artúr Koestler szüleié volt! 1996 leégett Bp.re, majd Bécsbe vándoroltak! Anyja miskolci, Apja tarnopoli menekült."

garas
2011-05-12
05:50:03

"Lillafüred nevét Vay Erzsébet (Lilla) -ről kapta, aki báró Vay Elemérnek volt a testvére. Vay Elemér Borsod vármegye főispánja és az 1892 február 28-án alakult Bükk és vidéke turista egyletnek volt az elnöke. A Vay családnak a völgyben volt egy vadásztanyája, ahol gróf Bethlen András is több alkalommal megfordult. Ezek a fürdőtelep névadásában szerepet játszhattak, a miniszter ismerte a környéket, ismerte a vadásztárs leánytestvérét. Így Lillafüred névadása az iránta való tiszteletből adódhatott. 1891-ben a hámori villatulajdonosok küldöttsége a grófnál indítványozta a Bethlen Füred elnevezést, amit gróf Bethlen András azonban elutasított. Helyette javasolta a Vay Lilla nevéről történő elnevezést. Még ide tartozik, hogy a turistaegylet Diósgyőr fürdő és az akkor még \'Miskolc fölüdülő helye\' között egy 8 km-es jelzett túrautat épített ki. Ennek ünnepélyes átadására 1892. július 17-én került sor és a miniszter iránti tiszteletből Bethlen-út néven avatták fel. A korabeli sajtó erről az eseményről szóló cikkében említi először a Lillafüred nevet. A Bethlen-út a két világháború közötti időkig szolgálta a Bükkbe induló turistákat. A valóban romantikus mondát bár a tények nem támasztják alá, mégis van kapcsolat Bethlen-Vay-Lilla-Lillafüred között. A mondák már csak ilyenek."

MEXICO
2010-10-16
18:58:31

"ez egy gyönyörű romantikus hely ajánlom mindenkinek aki arra jár!!!:))))"

Dániel Levente
2010-07-03
10:35:42

"A tények: Bethlen András (1847-1898) egyszer, 1880-ban nősült. Feleségül foeni Mocsonyi Líviát (1862-1949) vette. Három gyermekük született. Vay Lilla 1881-ben ment férjhez nasicsi Pejachevich Tivadar (Tódor), későbbi horvát bánhoz. (Talán egyetlen azonosságként a gyerekek száma itt is három.) Bethlen András és Vay Lilla nem voltak házastársak!"

Zsuzsa
2009-09-29
20:31:49

"Gyönyörü hely,évek óta oda járunk de nem lehet megunni. Évről évre szebb.Mindenkinek ajánlom."

érzékeny fiú
2009-08-12
09:37:29

"ilyen romantikus történetet még nem olvastam...."

adam sandor
2009-07-13
10:56:36

"Csodás pihenőhely! Mi egy barátunknál voltunk fent a sosem emlegetett Puskaporosi üdülők egyikében,ami szerintünk a lillafüredi természeti szépségei közé sorolható lenne.Én javasolnám minéltöbb magyar keresse fel ezt a szép vidéket!"

totya
2008-04-24
21:09:10

""A monda szerint a település névadója gróf Bethlen András földművelésügyi miniszter volt, aki 1892-ben egy vadászat alkalmával bukkant rá erre a kivételes szépségű helyre, melyet aztán felesége után nevezett el. Hát, íme, itt a megoldás: a miniszter feleségét Vay Lillának, ezt a tündéri, bűbájos települést pedig Lillafürednek hívják." Száraz tény, hogy Bethlen András feleségét nem Vay Lillának hívták, a hölgy másnak (Pejachovich Tivadarnak) a felesége volt. Kár volt a hibát ismételni ebben az írásban (is)... "

Kertiné Szőke Erika
2008-03-30
18:23:14

"Egyszer jártam ott, de nagyon szép élmény volt."

Laskainé Somogyi Mária
2008-03-30
14:28:04

"Nemcsak nyáron de ősszel és télen is csodaszép Lilafüred.Érdemes ilyenkor is elmenni akár egy romantikus hétvégére."

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv