Az ajánlási időszak lezárult
#21

Kaposvár - a virágok városa

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 21. /43
  • Pontszám: 7.19
  • Szavazatszám: 186
A téma további cikkei
Vajon van olyan város, ami méltán érdemli ki a virágok városa elnevezést? Sokáig nem hittem, hogy van; azt gondoltam, ez csupán egy hangzatos, turistacsalogató szlogen. Vagy ha van, akkor miért nem a karneváli hangulatú Debrecen az? Aztán megismertem és rögtön meg is követtem Kaposvárt. Hogy miért? Ha érdekli, tartson velem Somogyország fővárosába! Megmutatom!
Kaposvár - a virágok városa Igen, a helyiek itt úgy tartják, Somogy nem csak egy egyszerű megye, hanem valódi ország, melynek közepén Kaposvár a főváros. A Somogyi-dombság területén, Budapesttől több mint 180 kilométerre találjuk ezt az ókori Rómához hasonlóan hét halomra épült várost. Persze az itteniek ezeket a dombokat hegyeknek látják és nevezik (Kecel-, Iszák-, Kapos-, Körtönye-, Róma-, Ivánfa- és Somhegy). A várost kettészelő Kapos folyó és a dombok lankái és meredélyei igazán vadregényes hangulatot kölcsönöznek a tájnak. Egykor sűrű, egybefüggő erdőség borította ezt az egész területet, melyet csak néhol szakított meg egy-egy napfényes tisztás, ahol később aztán parányi települések jöttek létre. Ezen a tájon az emberek csodálatos összhangban, valódi szimbiózisban élnek a természettel. Ennek köszönhető, hogy a virágok városa elnevezés itt nem hat mesterkélten.
Kaposvár - a virágok városa A két világháború között a városatyák fák és virágok telepítésével próbáltak a városképen javítani. Ez olyannyira sikerült, hogy a város már 1920-ra elnyerte a "virágos" jelzőt. A 2003-ban meghirdetett "Virágos Magyarországért" versenyen és a 2004-es franciaországi "Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén" egyaránt aranyérmes lett. Persze mindehhez nem elég az a sok ezer tő virág, amivel minden évben a belvárost díszítik! A Millennium emlékére igazi különlegességet hoztak létre Kaposváron: a Vadvirágos utat. A Megyeháza elől indul ez a kanyargós, bűbájos utacska, és számos településen keresztülhaladva, egészen Szilvásszentmártonig fut. De vajon mitől olyan különleges? Az út mellett tölgyfákba faragott szobrokat találunk, melyek a vidéken honos vadvirágokat ábrázolják. De Kaposváron, a Színház-parkban a szökőkutat is Tündérrózsának hívják, sőt itt még a városi termál- és élményfürdőnek is "Virágfürdő" a neve.
Szintén a természethez való vonzódás szép példája és egyben igazán kedves ötlet, hogy 2001 óta az összes itt született gyermek nevét felvésik egy emlékműre, ami az "Életfa" nevet viseli.
Kaposvárhoz több hírességnek van köze, mint gondolnánk. Itt született Nagy Imre, miniszterelnök, számos művész és festő (Rippl-Rónai József, Vaszary János, Galimberti Sándor, Kunffy Lajos), de ide kötődik még a Republic együttes is. Így nem meglepő, hogy azt mondják, Kaposvár a romantika és a festők városa is. Ez a város ad otthont a 2000 óta minden május végén megrendezett Festők Városa Hangulatfesztiválnak.
Hangulatokban nincs hiány errefelé! A városban csatangolva hol szecessziós, hol romantikus, hol nosztalgikus hangulat fogja el a látogatót.
Kaposvár - a virágok városa Tekintsük meg az 1061-ben Atha (Ottó) Somogyi ispán által alapított szentjakabi bencés monostor romjait, az itt fennmaradt falmaradványokat, kőfaragásokat. Vagy zarándokoljunk el a középkori kaposvári vár maradványaihoz. De igazán érdekes program végigjárni a híres festő lakóházát, a Rippl-Rónai-villát (ma múzeum), a róla elnevezett szökőkutat és az 1774-ből való, barokk stílusban épült Aranyoroszlán patikát, ahol egykor gyógyszerészként dolgozott. Szép látvány a Csiky Gergely Színház épülete, a volt zárdaépület, a régi Vármegyeháza és a Vaszary-ház is.
Persze nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a késő barokk stílusú Dorottya-házat sem, mely nevét az itt játszódó Csokonai Vitéz Mihály-vígeposzról kapta. Nagyon híres a vidéken a minden évben itt megrendezett Dorottya-bál.
De Kaposvár nem csak a kellemes hangulatú belvárost jelenti, pár kávézóval és szép műemlékkel, hanem annál sokkal többet! Ahhoz viszont, hogy a teljes képet lássuk, el kell hagynunk az aszfaltozott utakat és irány a természet! Itt, alig pár kilométerre a várostól tájvédelmi területet találunk. Ha valaki szeret horgászni, akkor egyenesen el lesz ragadtatva a Deseda patak felduzzasztásával létrehozott több mint 8 kilométer hosszú mesterséges tótól, amely hemzseg a halaktól.
Ha a vadászok között kerül szóba ez a terület, nekik is mosolyra görbül a szájuk! Nagyon gazdag ugyanis a terület vadállománya, és gombaként nőnek ki a fölből a vadászházak. De itt az sem csalódik, aki nem azért jön, hogy lelője a vadakat! Innen nem messze, Bőszénfán találjuk Közép-Európa legnagyobb szarvasfarmját. Ezen a telepen több mint 1000 szarvast tenyésztenek természetes körülmények között. Hát kell még ennél több, hogy ellátogasson a virágillatú völgybe? Ugye, hogy nem!
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Úti cél Magyarországon (21/43)
K É P G A L É R I A
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Kaposvár - a virágok városa -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
14 822 Ft
Szerkesztő

Sásdi Vera

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
suba suba
2018-12-21
10:13:47

"4eyfuR There is certainly a great deal to learn about this topic. I like all the points you made."

me suba
2018-12-21
00:25:09

"bmnp4C You have made some really good points there. I checked on the internet for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this web site."

Lupyta
2015-12-03
04:55:56

"Sziasztok. Egyme1sba szerettfcnk egy tf6rf6k fifaval az itnerneten. Ő nem tud Mo-ra jf6nni mert azt mondja tfal bonyolult megke9rni a vedzumot. Mi kell ahhoz, hogy ő jf6jjf6n hozze1m e9s ne e9n menjek Isztambulba? c9n menne9k csak az anyuke1m nem engedi, a bare1taim egyenesen hfclye9nek ne9znek, hogy mit foglalkozok e9n vele. Ne menjek mert nem tudok majd visszajf6nni meg, hogy a szőke hajam meg a fehe9r bőrf6m miatt kine9znek majd, egy csomf3 rossz dolgot mondanak, hogy mie9rt ne menjek. Azt olvastam, hogy a tf6rf6k fifak ki akarje1k e9lni magukat a he1zasse1g előtt, eze9rt keresnek kfclff6ldi le1nyokat. Szerintetek ő is csak azt akarja? Meg azt is olvastam, hogy ha bemutat a szfcleinek akkor ő komolyan gondolja, de erről szf3 sincs. Lehet csak azt akarja hogy kiveszek egy szobe1t e9s felje1r hozze1m?... e1hhh nem e9rtem e9n ezt a tf6rf6k kultfare1t-valle1st. c9n szeretne9m ha egy pe1r lenne9nk, de ezt hogy tudjuk megvalf3sedtani?Segedtsetek...Kf6szi, Niki"

Reza
2015-01-13
10:20:32

"Kf6szf6nf6m Gabriella e9s Vadalma kommentje9t is, ami veylmialan okne1l fogva itt nem jelent meg, csak az e-mail jf6tt le. Egyelőre prf3be1lom kideredteni, mie9rt nem jelennek meg a hozze1szf3le1sok."

sipos gyöngyi
2011-05-06
15:18:47

"Igen, nagyon szép város,sokkal szebb , több, mint a videón.Lelke van :) Gyertek el és érezzétek! üdv. Sipi :)"

MEXICO
2010-10-09
11:30:58

"én még nem voltam itt, de nagyon szép városnak néz ki, így látatlanul."

feketune szabo gyongyi
2010-10-07
18:04:12

"nagyon nagyon szep"

Krausz Éva
2010-01-08
10:53:39

"Virágillatú ékszeresdoboz!"

Koczkás Miklósné Szabó Julianna
2010-01-06
19:11:45

"Gyönyörűségesen szép! "

szépség
2009-08-11
17:06:21

"szép,szép..."

Dórica26
2009-01-16
18:44:56

"Én is itt lakom és tényleg szép város!Idén nyerte el "Az év városa 2008" címet."

kkkkkkkaposvár
2008-07-18
20:18:42

"Én itt lakom és jo hely"

Tigriske
2008-03-30
21:04:49

"Gimis korom emlékei ide kötnek!"

Mertz Anita
2008-03-30
09:31:24

"itt jártam középiskolába. Ez a város tényleg a virágok városa. kihagy6atlanul jól leírja ezt a cikk. "

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv