Az ajánlási időszak lezárult
#27

Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart!

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 27. /43
  • Pontszám: 7.09
  • Szavazatszám: 134
A téma további cikkei
Ha az ember ismeretlen tájakon jár, az útjába eső falvak nevei nagyon idegenül hangozhatnak. Furcsa, érdekes vagy éppen vicces nevű helységek mellett haladunk el, melyekről legtöbbször nem is akarunk ennél többet megtudni. Honnan ez a név, kik élnek, kik éltek itt, mire a legbüszkébbek errefelé, és mi az, amit nekünk sem kellene kihagynunk? A leggyakrabban megválaszolatlan kérdések maradnak csupán.
Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart! CsókakőAki nem ismerős Észak-Magyarországon, annak a Győrből Székesfehérvárra vezető úton a "Csókakő" és az "Isztimér" tábla is csak egy a furcsa nevű helységek közül, melyek mellett szemrebbenés nélkül elszáguldunk. Hacsak nem ezek a kis falvak a konkrét úti célunk, nagy valószínűséggel sosem tévedünk be ezekre a helyekre. Hát, hadd invitáljam akkor most én meg Önöket ezekre a különleges kis településekre! Aki a Kisalföld irányából érkezik valahol itt, Mór környékén kezd elcsodálkozni a domborzat hirtelen változásán. A végtelen síkságok után szemet gyönyörködtető látványt nyújt a Vértes-hegység dél-nyugati lábának lustán emelkedő vonulata. Hát itt a Móri-árokban fekszik Csókakő. Takaros kis porták köszöntik az ide látogatót, ám a tekintet rögtön megakad Csókakő legnagyobb nevezetességén, a 479 méter magasan a falu fölé emelkedő, több mint 700 éves Csókakői váron.
Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart! CsókakőEleinte csak a várat hívták Csókakőnek, míg az alatta kiépült település nemes egyszerűséggel a Váralja nevet kapta. Aztán idővel a két név és a két fogalom teljesen összeforrt. Egyesek úgy tartják, hogy a fehér sziklákat oly gyakran feketére festő csóka madár volt a névadó. Vadregényes látványt nyújt a sűrű erdőséggel körülvett fényes múltú, középkori eredetű vár. Az egykor szebb napokat megélt erőd állapota a 20. századra nagyon leromlott, szinte életveszélyessé vált. Mára azonban egy sikeres civil kezdeményezésnek köszönhetően ismét látogatható.
Csókakő a móri borvidékhez tartozik. Országszerte híres a helyi bor, az Ezerjó. Zamatos, testes nedű, bájos borospincék, rendezett szőlőskertek, barátságos szőlősgazdák várnak itt minden borbarátra. A falu határában 20 hektáros parkerdőt alakítottak ki, ahol több, mint 100 évet megélt csertölgyek élnek. Tegyünk hát egy békés sétát közöttük!
Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart! CsókakőHogy mi történt, ha egy gavallérhoz nem adták hozzá a neki tetsző "lyányt"? - az bosszúból szemetet szórt a lányos házig. Hogy miért nem volt szabad a jegyeseknek cipőt vásárolniuk? - nehogy megszökjenek! Hogy miért nem mehetett ki az egy évesnél fiatalabb gyermek az esőbe? - mert akkor szeplős lett volna. És hogy honnan származnak ezek a kedves népi szokások? - hát, természetesen Isztimérről, ebből a karakteres, bájos kis faluból, ami Csókakőtől alig pár kilométerre található. Isztiméren nem utazik keresztül csak úgy, véletlenül az ember, a kis zsákfaluból ugyanis csak visszafelé vezet az odafelé út.
Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart! CsókakőA Keleti-Bakonyhoz tartozó település legszebb része a 10 kilométer hosszan elnyúló Burok-völgy mély szurdoka. Gyakran hívják ezt a természetvédelmi területet Burok-völgyi Őserdőnek is, hiszen számos védett állat és madárfaj is őshonos itt. Igazi érintetlen, magyarországi vadon ez, csodálatos természeti környezet, elsőrangú túraútvonal. A falu szélén számos apróbb barlang közül a leghíresebb a három kilométer hosszú Alba Regia cseppkőbarlang. Mindenképpen érdemes ellátogatni ide, de ha már erre járunk, feltétlenül nézzük meg a Csikling vár romjait is!
Ha egyszer betekintünk egy furcsán csengő távoli kis település semmitmondó táblája mögé, új, izgalmas világok nyílnak meg előttünk. És ehhez semmi mást nem kell tennünk, csak a szokásos kereszteződésnél a másik irányba fordulni…
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Úti cél Magyarországon (27/43)
K É P G A L É R I A
Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart! - Burok-völgy
Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart! - Burok-völgy
Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart! - Burok-völgy
Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart! - Isztimér
Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart! - Csókakő meghódítása
Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart! - Csókakő
Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart! - Csókakő
Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart! - Csókakő
Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart! - Csókakő
Csókakő, Isztimér - megér egy kanyart! - Csókakő
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
5 194 Ft
Szerkesztő

Sásdi Vera

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
me suba
2018-12-21
02:06:39

"UFOmVP raspberry ketone lean advanced weight loss"

Wood
2016-05-18
00:18:59

"An old friend of mine use to be a granny pant or at the very least a generous bikini type fan when in her first marriage. When her marriage split up and the new man arrived in her life I noticed a comment from her how comfy thongs arn&o8230;al#eg with how good it is to have porn playing in the background! Now that life is more asexual for her it has been back to the grannies and no more comments about porn."

Vöő Judit
2012-10-29
12:23:06

"A szép tájon kívül falusi vendéglátóknál van lehetőség szállást kivenni. Mi egy Kossuth utcai vendéglátónál voltunk, ahol az elhelyezkedésen túl a kert is nagyon szép!! A gyerekekre is gondoltak a játszótérrel, kutyánkat vizzel várták. "

MEXICO
2010-10-09
11:04:37

"gyönyörű a táj a várból"

Sz**
2010-01-09
14:55:17

"Én itt lakom imádom Csókakőt!!:D "

szépség
2009-08-12
08:22:28

"megyek oda remélem jó lesz ,bár ahogy elnézem izgi lehet"

Noemi
2009-01-29
11:37:55

"Meses hely!!!"

Tigi
2008-03-30
21:01:43

"Nagyon szép hely!"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv