Az ajánlási időszak lezárult
#27

Fudzsi, a japánok szent hegye

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 27. /44
  • Pontszám: 7.65
  • Szavazatszám: 150
Antarktisz - a legnagyobb sivatag
A téma további cikkei
A nevét a tűzistennőről kapta, s a japánok számára évezredek óta a tökéletes szépséget testesíti meg. "Egyszer fölmenni a Fudzsi csúcsára bölcs dolog, másodszor bolondság" - szól az ősrégi mondás. Az ősi tradíciókhoz hűséges helybéliek számára életük során legalább egyszer megmászni a Fudzsit több mint kötelező.
Fudzsi, a japánok szent hegye Japán ma egy olyan szigetláncolatot alkot - tízezer évvel ezelőtt a tengerszint annyira megemelkedett, hogy az ár elöntötte az őt Ázsiával összekötő hidat –, amely közel 3000 kilométeren keresztül jobbára hegyeken fut végig. Négy nagyobb és közel ezer kisebb szigetből áll. A hegyláncok többsége vulkanikus eredetű, ennek következtében a szigetek bővelkednek meleg vizű forrásokban. Japán földünk egyik olyan területe, ahol a legtöbb szeizmikus mozgás zajlik: évente körülbelül ezer földrengés sújtja az országot.
Fudzsi, a japánok szent hegye A Fudzsi Tokiótól északnyugatra, a Honshu-szigetet haránt irányban átszelő hatalmas tektonikus árok keleti partján magasodik a felhők fölé: vulkántölcsére tökéletes kúpforma, magassága 3776 méter – ez Japán legmagasabb pontja. Környékén számos melegvízforrás található, s ma már jelentős része természetvédelmi terület. Legutóbb 1707-ben tört ki, amikor is Tokió utcáit vastagon belepte a vulkanikus hamu. A hegymászószezon hónapjai július és augusztus, a hegytetőre érni pedig hajnaltájt a legcsodálatosabb, ugyanis ilyenkor kevesebb a felhő, s a napfelkelte látványa egészen egyszerűen csodálatos.
Fudzsi, a japánok szent hegye Maga a hegy tulajdonképpen több vulkánréteg egymásra épülése révén jött létre, melyek közül a legidősebb (körülbelül félmillió éves) egy eltemetett sztratovulkán, a Komitake. Erre "épült" a Ko, azaz az Ó-Fudzsi, amely az i. e. 80 000–100 000 között pár száz éves szünetekkel folyamatosan működött. Végül erre rakódott fel a mai Shin, az Új-Fudzsi, mely bő ötezer esztendeje hasonlóképpen hosszú nyugalmi periódusokkal, de lényegében folyamatosan aktív. (Egyes számítások szerint a Fudzsi az elmúlt százezer év folyamán megközelítőleg 400 km3 vulkáni kőzetet "termelt". A tűzhányó központi krátere mintegy 700 méter átmérőjű és 200 méter mély. Oldalain félszáznál több, úgynevezett parazitakráter nyílik, az északiakból kifolyt láva gátolta el azt az öt gyönyörű tavat, amelyek a Fudzsit félkörívben körülölelik. A legnagyobb mellékkráter délkeleten található, ez a "háromfejű" Ashitaka-jama (1187 méter), s anyaga teljes egészében megkövesedett láva.
Nekünk, földi halandóknak a hegyekhez való viszonyunkat a történelmi ókor óta a legkülönfélébb hiedelmek határozták meg. Ennek okát abban az általános emberi tulajdonságban kereshetjük, hogy amit nem ismerünk, attól félünk. A titokzatos erők szinte valamennyi ősi kultúrában mindig is a hegycsúcsokon laktak, gondoljunk csupán a Kalias hegyre, az Olimposzra, a Csomolungmára, avagy éppen a bibliai Sínai hegyre.
Fudzsi, a japánok szent hegye Idegenvezetőnk meséli, hogy a legenda szerint a Fudzsit elsőként egy szerzetes mászta meg 663-ban. Mivel a hegy ősidők óta szent helynek számít, a környék a nők számára egészen a Meidzsi-korszakig tiltott területnek számított. Az utunk felfelé bő hat órát vesz igénybe, s kereken tíz állomásra oszlik. Az első öt kikövezett úton vezet, s körülbelül a tengerszint feletti 2300 méter magasságig tart. Évente több százezer ember mássza meg a csúcsot. A hegy lábánál fekvő erdőhöz, az Aokigaharához számtalan legenda kapcsolódik. Az egyik szerint a környező sziklák oly nagy mennyiségű vasércet tartalmaznak, hogy az iránytűk errefelé bizony csődöt mondanak. Egy másik történet szerint az erdőt szellemek és manók lakják.
A feljegyzések szerint a Fudzsi a történelem során három alkalommal élt át hatalmas és sorozatos vulkánkitörést: kétszer a Heian-korszakban (ezek az Enrjaku- és a Dzsógan-kitörések) és egyszer az Edo-korszakban. Utóbbi végén volt a legutolsó följegyzett kitörés, a Hóhei (1707), amely a hegy délnyugati oldalán három óriási kürtőt hozott létre.
Fudzsi, a japánok szent hegye A Fudzsi természetesen nem egyszer megihlette a művészeket is. Közülük talán a legismertebb Kacusika Hokuszai (1760–1849), aki ifjú éveiben egy könyvkereskedésben dolgozott, majd egy híres műhelyben elsajátította a fametszés mesterségét. Hosszú pályafutása során közel negyvenezer rajzot, metszetet és festmény készített, s művészete eljutott a korabeli Európába. Legismertebb műve egy fametszet-sorozat, amely Fudzsit 36 különböző nézetből ábrázolja. Részben az egyes évszakok változása szerint, verőfényben, esőben, avagy éppen havazáskor, de olykor bizarrabb "nézőpontokat" is alkalmaz. Egyik metszetén például lebegő vadludak alatt, a víz tükrén fodrozódik a szent vulkán tükörképe. Egy másikon csónakban ülő horgászok mögött ködlik fel a Fudzsi sziluettje, egy harmadikon egy bambuszligeten túl, a következőn pedig a sűrű zápor függönye sejteti csupán. Hokuszai művészete nagy hatással volt a francia impresszionistákra, Van Gogh és Gauguin nevét említhetnők.
S ha gyarló emlékezetünk nem csal, 2005 őszén a Magyar Nemzeti Galéria időszaki kiállításán mi magunk is megcsodálhattuk a mester képeit. Érdekesség, hogy mindenekelőtt Európának, a nyugati művészetkritikusoknak köszönhető, hogy Hokuszai művészetét napjainkban immár hazájában is méltóképpen elismerik. Egyik legszebb haikujában (Szántai Zsolt fordításában) megjövendöli későbbi sorsát:
Mától szellemként"
szállok, futok, lebegek"
a nyári mezőn."

Fudzsi, a japánok szent hegye S végül japán utazást tervező olvasóinknak néhány praktikus jó tanács… Budapestről menetrendszerű repülőgépjáratok indulnak Tokióba. Az ország éghajlata nedves, óceáni monszun, északon mérsékelt, a középső területeken meleg szubtrópusi, délen trópusi. Javasolt utazási időpontok a tavasz és az ősz. Japán közbiztonsága kitűnő, ám ne feledjük: a helybéliek életében rendkívül fontos az illemszabályok betartása, s ugyanezt elvárják a külföldi turistáktól is. Vendéglátóink otthonában s a szent helyeken nem szabad cipőt viselnünk, nem illik nyilvánosan orrot fújni, valamint igyekezzünk maximálisan betartani a hagyományos japán étkezések szertartásos szabályait.

Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Antarktisz - a legnagyobb sivatag
Természeti csoda (27/44)
K É P G A L É R I A
Fudzsi, a japánok szent hegye -
Fudzsi, a japánok szent hegye -
Fudzsi, a japánok szent hegye -
Fudzsi, a japánok szent hegye -
Fudzsi, a japánok szent hegye - Ahogyan  Kacusika Hokuszai látta
Fudzsi, a japánok szent hegye -
Fudzsi, a japánok szent hegye -
Fudzsi, a japánok szent hegye -
Fudzsi, a japánok szent hegye -
Fudzsi, a japánok szent hegye -
Fudzsi, a japánok szent hegye -
Fudzsi, a japánok szent hegye -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
488 250 Ft
Szerkesztő

Walter Béla

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
i love pron
2019-10-26
07:26:36

"c0KTtT Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn at show up. Grrrr well I am not writing all that over again. Anyway, just wanted to say great blog!"

see pron
2019-04-19
10:21:04

"dlKnKt You completed a few nice points there. I did a search on the theme and found the majority of people will consent with your blog."

suba suba
2019-04-15
18:56:39

"P64N4R I think this is a real great article.Thanks Again."

suba me
2018-12-20
16:38:07

"vI4GNd wow, awesome blog.Thanks Again. Keep writing."

VASKÓ ÁGI
2011-12-12
08:50:40

"Bár a felvétel nem olyan jó minőség, de nagyon szeretném személyesen is látni!!!"

lll
2011-02-11
10:01:32

"hihi 2011 van"

Török Bálint
2010-12-24
23:11:41

"Minden van benne csak az nem, amire kiváncsiak lettünk volna!!! Magyarul szar..."

MEXICO22
2010-12-11
18:12:16

"Ez a videó nagyon rossz. Ha nem lenne kiírva, hogy Japán, Fuji én nem ismerném fel."

MEXICO22
2010-12-11
18:06:17

"Szerintem Japán, -bár nagyon érdekes a kultúrája- nem tartozik a legszebb helyek közé. Vannak olyan természeti csodá, amelyek sokkal inkább idevalóak, mint ez."

Mseee
2010-10-17
19:14:39

"Nagyon jó cikk :) Érdekelne, hogy saját tapasztalatokon alapul, vagy volt valamilyen forrás?"

a legjobb
2009-08-10
10:58:34

"véleményem szerint nem nagy élmény"

dory
2009-06-05
16:50:04

"nem semmi én is elmennék oda "

bee
2009-04-23
19:33:21

"jo cikk...:) "

Orbán Kálmánné
2008-12-20
10:40:51

"Gyönyörű a Fudzsiról szóló himnusz"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv