Az ajánlási időszak lezárult
#8

Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 8. /44
  • Pontszám: 8.05
  • Szavazatszám: 185
A téma további cikkei
Francia Polinézia szigeteinek felkeresése nem mindennapi vállalkozás, ám aki már járt ott, állítja: minden áldozatot megér! Az őslakók által féltve őrzött természet változatos növényvilágával, különleges madaraival, csodálatos tengeri élővilágával, pazar vízeséseivel és szemkápráztató tájaival mágnesként vonzza a turistákat.
A csendes-óceáni polinéz szigetvilág 118 vulkanikus eredetű szigete közül csupán hatnak a területe haladja meg a 100 km2-t. A trópusi időjárásnak köszönhetően az esztendő minden időszakában kellemes az idő, a november és április közötti csapadékos szezonban 27–30oC az átlaghőmérséklet, míg a májustól októberig tartó száraz évszakban alig hull a csapadék, s ismeretlen a trópusokra egyébként jellemző elviselhetetlen hőség.
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek A szigetek első lakói mintegy 30 ezer évvel ezelőtt érkeztek Délkelet-Ázsiából. Európa számára Samuel Wallis angol hajós fedezte fel 1767-ben, aki Anglia nevében azonnal „lefoglalta” a területet. De mivel nem hagyott hátra sem telepeseket, sem helyőrséget, így alig egy esztendő múlva Louis Antoine Bougainville viszont Franciaország részére vette birtokba. Ám nemsokára követte őt a legendás James Cook a Szerelem Szigetén, s persze ne feledkezzünk meg William Bligh kapitányról sem, akit a Bounty lázadói tettek híressé. A nagy hódítások korában az angolok és a franciák vetekedtek a szigetek uralmáért. Az előbbiek metodista papokat, az utóbbiak katolikus misszionáriusokat küldtek oda téríteni. Mígnem 1842-től a franciák végleg megvetették a lábukat, s rendre visszaverték az angolok próbálkozásait. 1880-ban kötött egyezséget a helyi király a francia állammal: a szigetcsoport hivatalosan is az anyaország részévé vált, s képviselőt delegálhatott a párizsi nemzetgyűlésbe. Végül nem is oly rég, 1984-ben kapták meg a szigetek a belső autonómiát; kormányuk önálló, ám külpolitikájukat továbbra is a franciák irányítják. Hivatalos nevük Francia Polinézia, a népesség 250 000 fő, döntő többségük keresztény. A főváros Papeete, pénzük a polinéz frank, s a két leghíresebb sziget Tahiti és Bora Bora.
Tahiti szigete méltóságteljesen emelkedik az óceán kékje fölé. Karcsú hegyormai között mély völgyek, kristálytiszta vizű folyók, csodaszép zuhatagok váltogatják egymást. Az egyenetlen partvonallal szegélyezett tengerparti sík a szigetlakók igazi otthona. Papeete és környéke világhírű nyaralóközpontokkal, meseszép strandokkal, elegáns szállodákkal, pazar éttermekkel és – mi tagadás – mondén éjszakai élettel várja az odalátogatókat.
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek Buja zöldek, fekete bazaltok, hófehér korall – s persze kék, barna és ibolya: Gauguin színei! Ady Endre imigyen ír Paul Gauguinről a Budapesti Napló 1906. november 21-i számában: „Kalandos, misztikus, szilaj élete itt kezdődik Gauguinnek. Vad, rossz, nomád vére akként űzi, mintha két ember volna. Az egyik: apostol, szerencsétlen, szent. A másik: állati, gonosz, utálatos … Párizsban rettenetesen nyomorog és fázik. Tahitiba vágyik, a vadak közé … Hogy hogyan lát Paul Gauguin? Jobban és többet akárkinél. Színt, új, sok színt és vonalat, élesen, együtt. És nagyszerűen összefoglalva. Mondjuk: síkokban lát. Majdnem kókler a színek és a vonalak kibékítésében. Egy kicsi kell, és már stilizált a rajza. Egy kicsi kell, és már karikatúra az, ami fest. De ezt a kicsit ő grandiózusan kerüli el mindig … Hogy rakja a színeit egymás mellé! Gyermek, bolond vagy zseni képes ilyen vakmerőségekre. Nincs mestere, s nemigen lehet neki tanítványa.”
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek A tahitiak boldog emberek és büszkék a szigeteikre. Most Somerset Maughamot idézzük, aki Az ördög sarkantyúja című csodálatos regényében szintén Paul Gauguinnek állít emléket: „De Tahitiben a körülmények kedveztek neki, ottani környezetében megtalálta mindazt, ami felkeltette és ébren tartotta benne az ihletet, és későbbi képei legalább sejtetik, mi az, amire törekedett. Mintha szelleme, amely mindeddig testetlenül bolyongott, lakóhelyet keresve – e távoli országban végre húsból való testet ölthetett volna. Az elcsépelt szólásformával élve: megtalálta önmagát.” Majd más helyütt: „A Csendes-óceán elhagyatottabb, mint más tengerek, tükre óriásibbnak látszik, és a legközönségesebb utazás is valahogy kalandosnak tűnik föl rajta. Elixír a belélegzett levegő, ami előkészít a váratlanra. Embernek nem adatott ismerni még valamit, ami olyan közel hozná a képzelet aranyosan csillogó birodalmát, mint a Tahiti felé való közeledés.”

Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek Tamará. Így hívják Tahitiben az ünnepélyes lakomát. Ma már persze idegenforgalmi látványosság, ám elkészítése napjainkban is hosszú és bonyolult műveletek sora. Agyagba vájt tűzhely, umu kell hozzá. Ezt töltik meg vastag fahasábokkal, majd ezek fölé köveket raknak. A hasábok lassan hamvadnak el, s a vörösen izzó kövek szinte beleolvadnak a hamuba. E vastag hamuréteget aztán befedik banán- és hibiszkuszlevelekkel. S e tűzhelyen pirulnak az ünnepi malacok, mellettük édesburgonya, kenyérfa gyümölcse és vadbanán. A mennyei étekhez fehér mártást szolgálnak fel, amelynek fő alkotórésze a kókusztej. A tamarát természetesen hajnalig tartó tánc követi.
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek A noni magasra növő trópusi cserje, nagy fényes levelekkel és apró, fehér szirmú virágokkal. Gyümölcse hasonlít a mi eperfánk termésére, ám annál jóval nagyobb, akár a 6–7 centiméteres nagyságot is elérheti. Éretten áttetsző, sárgásfehér, felülete dudoros, belsejében fekete magok ülnek. Gyökerét vörös festékként használják, leveleiből borogatást készítenek a különféle sérülésekre, s ugyanígy tesznek a pépesített gyümölcshússal is. A szigeteken a noni gyümölcse az egyik legfontosabb élelmiszer. Elképzelhető, hogy a Gauguin megfestette tahiti nők is a noninak köszönhették sejtelmes ragyogásukat.
Maraé a neve az őslakosok kultikus templomainak, melyek közül eredeti pompájában a Papeetétől 20 kilométerre található Arahurahu-templom maradt fenn. A négyzet alakú, fekete lávafallal körülvett térség közepén lépcsőzetesen magasodik fölénk az oltár. Máig valamennyi maraé az ősi istenek, a tikik védelme alatt áll, akik a legenda szerint vérszomjas, kegyetlen istenek voltak, bőséges emberáldozatot követeltek – s kaptak is.
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek S végezetül ismét Maugham: „Elkövetkezett Tahitiból való távozásom ideje. A sziget kedves szokásához híven elárasztottak ajándékokkal azok, akikkel ott-tartózkodásom folyamán összekerültem – kaptam kókuszlevelekből font kosarat, pandanus-gyékényeket, legyezőket; Tiaré három kis gyöngyöt adott és három üveg guava-kocsonyát, amit saját, óriási kezével készített. Mikor a postahajó … sípja, amely beszállásra sürgette az utasokat, megszólalt, Tiaré hatalmas kebléhez szorított – úgy éreztem magam, mintha egy dagadó hullámú tengerbe süllyedtem volna –, és szájon csókolt. Könnyek csillogtak a szemében. És amint lassan távolodtunk el az öbölből, s óvatosan haladva át a sziklafal nyílásán, a nyílt tengerre értünk, bizonyos mélabú vett erőt rajtam. A szellő még tele volt a sziget édes illataival. Tahiti nagyon messze van, tudtam, hogy soha többé nem fogom látni.”
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Természeti csoda (8/44)
K É P G A L É R I A
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek -
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek -
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek -
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek -
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek -
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek -
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek -
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek -
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek -
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek -
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek -
Francia Polinézia - ahol boldog emberek élnek -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
822 682 Ft
Szerkesztő

Walter Béla

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
Ahmed
2018-10-31
02:54:02

"I've got a very weak signal https://territorioabierto.jesuitas.cl/libres/ atarax price After two days of mounting tension and with financial markets on edge, Letta met ministers in a last-ditch bid to secure approval for additional budget measures needed to bring Italy's deficit within European Union limits. "

Hosea
2018-10-31
02:31:41

"I don't like pubs https://territorioabierto.jesuitas.cl/politicamente-incorrecto/ betamethasone valerate foam over the counter A former compliance officer for Siemens in China sued the company in a New York court in January, accusing it of firing him after he tried to expose a kickback scheme involving medical equipment sales to hospitals in the country. "

Genesis
2018-10-31
02:31:39

"A jiffy bag https://territorioabierto.jesuitas.cl/politicamente-incorrecto/ betamethasone dipropionate Although Ryan admitted on the final day of minicamp Thursday that “we need Santonio Holmes” to inject life into an offense that struggled mightily last season without him, the Jets won’t force the issue. "

Hipolito
2018-10-31
02:31:34

"I'd like to pay this cheque in, please https://territorioabierto.jesuitas.cl/soberania-territorial/ buy bimatoprost money order It remains unclear how many of the players will accept the suspensions and how many will fight MLB’s decision, although A-Rod’s attorney, David Cornwell, said this week that Rodriguez will appeal the looming ban. "

Augustus
2018-10-31
02:31:32

"Pleased to meet you https://territorioabierto.jesuitas.cl/politicamente-incorrecto/ 0.05 betamethasone or betamethasone dipropionate But if it's not a shocking concept, the makers of "Closed Circuit," an intelligent film directed by John Crowley, have certainly shown how creepy it can be. In the London we see here -- one of the most watched places in the world, we learn, in terms of security cameras -- you never know who's around the corner, or who's been in your apartment, leaving a book slightly askew on your shelf. You don't know who that cab driver or dinner-party companion truly is. You don't even know which side your closest colleagues are on. "

Bailey
2018-10-31
02:31:29

"Can you put it on the scales, please? https://territorioabierto.jesuitas.cl/politicamente-incorrecto/ betnovate cream online "Everybody wants to know why, that's the big question," said Tom Miller, deputy police chief for the northern Nevada town of Sparks, where the shooting took place. "The answer is, we don't know right now, but we are proactively trying to determine why." "

Gracie
2018-10-31
02:07:02

"What do you like doing in your spare time? https://territorioabierto.jesuitas.cl/libertad/ cat costa arcoxia The prolonged period of low rates has fueled record-highlevels of personal debt as Canadians take out more loans to buyhouses and cars. Poloz said the high debt was an expected sideeffect of loose monetary policy but that consumer debt was nowdecreasing. "

Dustin
2018-10-31
00:25:21

"I want to make a withdrawal https://territorioabierto.jesuitas.cl/nuestra-adolescencia/ how much does a baclofen pump cost Initial estimates of manufacturing activity across the17-nation euro zone currency bloc showed the region on course toend its 18-month old recession, led by a surge in activity inGerman and French factories. "

Harry
2018-10-30
23:47:41

"I love the theatre https://territorioabierto.jesuitas.cl/l-borges/ does celebrex 200 mg get you high More companies are intrigued by the idea of helping employees stay healthy, lose weight and reduce stress — especially if it means lower insurance costs and higher productivity, said Levine, an enthusiastic supporter of the moving workstations. "

Katelyn
2018-10-30
23:15:28

"Go travelling https://territorioabierto.jesuitas.cl/poemario/ avapro costco The commission also proposed regular, predictable fare hikes — but declared that they should be limited to “no more than the change in the Regional Consumer Price Index and no more frequently than bi-annually.” Which was a painful but acceptable approach. "

Danny
2018-10-30
23:07:53

"How do you know each other? https://territorioabierto.jesuitas.cl/promesas-incumplidas/ olmesartan 40 mg tablets bioequivalence A separate condition, acute generalized exanthematouspustulosis, is typically not life-threatening and ischaracterized by the sudden appearance of red skin containingdozens or hundreds of small blisters filled with white or yellowfluid. "

Carmen
2018-10-30
22:08:59

"We were at school together https://territorioabierto.jesuitas.cl/6594-2/ buy bupropion sr online But to many Islamic radicals, the ballot is just an alternative to the bullet as a way to gain power. They are ready to abandon democracy if the military and the West won’t allow them to stay in power. "

Renato
2018-10-30
22:03:05

"Sorry, I'm busy at the moment https://territorioabierto.jesuitas.cl/de-rodillas/ cefaclor 250mg la thuoc gi Early-term births (37 to 38 weeks gestation) are associated with higher neonatal morbidity (illness) and with more neonatal intensive care unit (NICU) or neonatology service admissions than term births (39 to 41 weeks gestation), ... "

Tristan
2018-10-30
22:03:05

"I love the theatre https://territorioabierto.jesuitas.cl/de-rodillas/ generico do cefaclor For Germany the matter is particularly sensitive. Not onlydoes the government say it has evidence the chancellor'spersonal phone was monitored, but the very idea of buggingdredges up memories of eavesdropping by the Stasi secret policein the former East Germany, where Merkel grew up. "

Linwood
2018-10-30
20:48:27

"What line of work are you in? https://territorioabierto.jesuitas.cl/microcuento-140/ chloroquine 250 mg tablets * The owners of international broadcasting masts operatorTDF Group who are seeking to sell its French divisionfor at least 4 billion euros ($5.3 billion) will hold a meetinglater this month to decide whether to invite new bids, severalsources close to the situation said. "

Ivory
2018-10-30
20:41:35

"We'll need to take up references https://territorioabierto.jesuitas.cl/homosexualidad-corresponsable/ uro bactrim generico "I'm happy for him and wish for the best, and we'll continue to be friends," Cohen said in a telephone interview. When asked of his remark earlier this summer that Chen's stature would "diminish" if he went to Witherspoon, Cohen said: "That's been my view, but I've been wrong before. Who knows?" "

Darin
2018-10-30
19:12:35

"Free medical insurance https://territorioabierto.jesuitas.cl/2011-2/ cardura 8 mg etken madde The Las Vegas-based discounter, which offers flights toleisure destinations such as Orlando and Fort Lauderdale inFlorida and cities in Hawaii, said it had secured seven aircraftfrom other carriers to help it provide flights as it makes theinspections of its MD-80s. "

GoldenTabs
2018-01-07
23:27:56

"QJDwNQ https://goldentabs.com/"

Kamariah
2015-12-03
03:40:24

"The same rules apply: find something you're coedifnnt in and work it! Here a another question we always get that you might want to check out: Do you know where to take engagement pictures? "

Vanesa
2015-01-13
12:58:38

"I am the faggot of this story and puslibher of Green Global Travel. You do not have my permission to run this story on this website. Please remove it asap, or I will contact my legal representative about collecting my usual fee for freelance work, which starts at $500."

julcsikaaa
2012-11-04
20:10:58

"tegnap jottem haza onnan..varazslatos volt!!! mert en megtehetem!XDD "

Dia
2012-09-27
21:02:01

"két hét mulva épp uton leszünk oda fele, nászutunkat ünnepelni :))))"

Gezengye Noémi
2012-06-17
11:32:36

"Holnapután Indulunk!!!!!!"

vmvm
2012-01-08
17:16:46

"Hmmm! egy pár hetet ott tölteni.... "

aky
2011-11-23
20:59:29

"örülök hogy erről kell kiselőadást tartannom mert tényleg nagyon szép"

feri
2011-11-13
15:29:28

"Egy ilyen helyen még zsíros kenyéren is eléldegélnék életem végéig."

NZoli
2011-09-01
22:36:36

"Csak annyit mondok, hogy a 24 óra repülőgépen töltött idő kétszer durva volt, de megérte, gyönyörű!"

tis
2011-03-04
23:43:30

"Kösz "

kmarton
2011-02-12
22:38:21

"Utánaolvasgattam, pontosítanék:télen-nyáron 27-29 fok van, mivel nincs tél és nyár csak száraz és esős évszak. Száraz évszak 1-2 fokkal hűvösebb, de állítólag ilyenkor éri meg menni (április - november)."

MEXICO22
2010-12-23
11:20:41

"Valóban nagyon szép és vonzó hely, de ne feleltsük el a negatívumokat sem! 1. minimum 1000000 forintod kell, hogy legyen ha odaakarsz menni 2.Semmi sem kötelező, így az sem hogy ott boldognak kell lenned. Lehet, hogy ez lesz életed legrosszabb nyaralása. 3.Itt sem tökéletes minden. Ezt ne gondold!"

Szilágyi Enikő
2010-11-10
18:42:42

"Ide én is szívesen elmennék!! Pálmafák mindenki álma!! Gyönyörű!!"

tis
2010-09-15
09:58:51

"Írjátok be a Google-ba,hogy,,Bora Bora,,,,Képek,,és fantasztikus látvány tárul elétek,sőt télen a hőmérséklet,25 fok körül van,és míg nálunk tél van,ott nyár,(30-35 fok),mivel a déli féltekén van.A Csendes-óceán közepén található meg,hozzánk képest,kb:a Földgolyó túloldalán,(Google Earth-Bora Bora)"

dady
2010-07-19
12:58:48

"Az alsó kép az a Bora Bora sziget."

Bora Bora
2010-07-02
09:43:43

"Ha van 1 milliód,már mehetsz is."

H Y
2010-06-25
08:56:22

"Bora Bora,akár a mennyország is lehetne."

tis
2010-06-16
23:19:58

"Ilyen helyen,kötelező boldognak lenni,és szerintem,Bora Bora a legszebb !"

enxy
2009-12-14
11:15:54

"szép"

a legjobb
2009-08-10
15:33:36

"mese szép,de azért ne ájulj el"

K.Ági
2009-06-26
21:42:44

"Istenem sírni tudnék ez annnyira gyönyörű..."

B.Berta
2009-06-03
17:43:52

"Elképesztő és csodálatos... Akármi legyen egyszer elmegyek oda,addig nem nyugszom..."

atom ant
2009-01-31
22:23:54

"atomot robbantottak erre néhány éve"

malika
2008-12-27
21:35:27

"aki mar jart ott irhatna, ugyanis a 30. szul.napomat ott szeretnem unnepelni."

kelemenné pap julianna
2008-12-24
10:36:15

"Aki járt ott írjon mit hol mennyiért minden érdekel amit a hivatalos leírásokból nem lehet megtudni. A negatívumok is érdekelnek sőt azok a legjobban mert szerinte abból sokkal többet lehet megtudni,pl.: mire vigyázzunk mi az ami itthon helytelennek tartott de ott természetes netán érdemes kipróbálni stb. "

halmos E.
2008-11-04
07:18:48

"nov.15.-én megyünk oda, remélem szép éesz.HE"

Pepe
2008-09-16
20:11:30

"Biztos,hogy egyszer megnézem,mert nagyon teccik!!"

Horváth Zoltánné
2008-08-04
14:28:54

"Kimondhatatlanul, meghatóan gyönyörű. Jó lenne itt élni!!"

boatsman
2008-07-24
15:11:21

"Nem halok meg addig, míg Polinéziát nem látom."

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv