Az ajánlási időszak lezárult
#12

Stockholmot látni... és rácsodálkozni

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 12. /40
  • Pontszám: 7.89
  • Szavazatszám: 124
A téma további cikkei
Stockholmot látni... és rácsodálkozni Stockholm igazi paradicsom azok számára, akik nyugodt életre vágynak: csodálatosan szép zöld parkok, tenger, gyönyörűen felújított házak és irigylésre méltó tisztaság. Szemetet nagyítóval sem találni az utcákon. Az emberek ráérősek, senki nem rohan, nincsenek dugók. A maguk módján kedvesek is a svédek, de az idegenekkel szemben túlságosan tartózkodóak. A svédek közé nagyon nehéz beilleszkedni. Itt a barátság fokmérője a lakás. Az otthon szent. Ha egy svéd meginvitál valakit a lakásába egy kávéra, akkor valóban közel érzi magához az illetőt. Ha valaki váratlanul állít be máshoz, az súlyos udvariatlanságnak számít.
Stockholm Svédország fővárosa és egyben legnagyobb városa. Maga a város lakossága 2004-ben 761 721 lelket számlált, míg a külvárosokkal együtt valamivel több mint másfél millióan lakják. Stockholm 14 szigetre épült, amelyeket 53 híd köt össze. Itt található a kormány és a parlament (Riksdag) székhelye. Valamint a mindenkori király rezidenciája is.
Az első település a környéken i.sz. 700-ból származik, a Mälar-tó Bjukö szigetén a vikingek alapították Birka városa védett öblében. Egy idő után a hajóik már nem voltak képesek bejutni az egyre sekélyebb bejáratokon, így a XII. században kénytelenek voltak új fővárost keresni, és választásuk egy szigetekkel védett partszakaszra esett, a mai fővárosra. A várost földből és rönkfákból épített fal vette körül. Innen a név is: Stockholm a "rönkfa", és a "domb" szavak egymás mellé tétele.
Stockholmot gyakorta emlegetik észak Velencéjeként. Tagadhatatlanul van némi hasonlóság, hiszen Stockholm is gyönyörű város, tengerrel, tavakkal, kicsi szigetekkel, millió híddal, de a város hangulata, klímája, növényzete és az emberek mentalitása teljesen más.
Íratlan szabály például a svéd munkahelyeken 9 és 11 óra között a fél órás kávézás szertartása. Kifejezetten sértő ilyenkor zavarni az alkalmazottakat, akik között amúgy baráti a hangulat, mindenki tegeződik. Közkedvelt small talk téma a kutya, mivel a svédek megrögzött kutyatartók.
Stockholmot látni... és rácsodálkozni Kanyarodjunk vissza a városhoz, hiszen látnivaló akad bőven - a szorgalmas Hansa-kereskedők nem elhanyagolható közreműködésének is köszönhetően -, és ember legyen a talpán, aki mindezt végig akarja látogatni. Egyetlen dolog viszont tilos. Rohanni, kapkodni, sietni, és legfőképp egy svédet siettetni errefelé nemhogy nem ildomos, de nem is értik a helyiek az efféle viselkedést. Alaposan tervezzük meg, hogy mit is szeretnénk megnézni a városban, és mindenekelőtt felejtsük el az időt, bújjunk kényelmes cipőbe, hagyjuk hogy az élmények szép lassan lepjenek el bennünket. A nyugodtság stockholmi kritérium. Ha mindezt figyelembe vettük, akkor neki is indulhatunk a városnak.
Stockholmot látni... és rácsodálkozni Hogy mivel? Hát semmiképpen nem autóval, hanem gyalog, tömegközlekedéssel vagy biciklivel. No nem a forgalom miatt nem tanácsos kocsit bérelni, hiszen dugó szinte soha nincs, hanem mert teljesen felesleges. A közlekedés alaposan és igazán jól szervezett, a városi tömegközlekedéssel bárhova eljuthatunk. Az emberek többsége biciklivel jár, de sokan egyszerűen csak gyalogolnak. A levegő nagyon tiszta, bátran pattanjanak biciklire! No és hova érdemes elkerekezni? Hetven múzeum várja a látogatókat, tárlataik az őskori leletektől az üveg történetén át a svéd és nemzetközi festészet nagyjaiig mindent felölel. Ajánljuk figyelmükbe a Királyi Palotát, a Királyi Kincstárat, a Gustáv Antikmúzeumot, a Királyi Fegyvertárat és a Királyi Érmegyűjteményt. Ha pedig már elég volt a sok "királyiból", irány a Nobel Múzeum, a Középkor múzeuma, a Vasa Múzeum vagy a Szabadtéri Múzeum, ami nem más, mint egy óriási Skanzen.
Stockholmot látni... és rácsodálkozni A '70-es években elindult egy őrült tempójú modernizáció, amikor is évente mintegy 100 ezer lakás épült, sokhelyütt a régi városközpontok lebontása árán. Szerencsére Stockholm óvárosához nem nyúltak, kialakították viszont az alvóvárosok rendszerét. A belvárostól sugarasan kifelé haladva hatalmas lakótelepek épültek, amelyeket a T-bana, azaz a metró és autósztrádák, hidak és alagutak rendszere köt össze a központtal. A svéd emberek természetszeretete itt is jól megfigyelhető: a városrészekben kisebb-nagyobb erdőket hagytak és a lakótelepeket is úgy tervezték, hogy a lehető legkevesebb fát kelljen kivágni.
Stockholmot látni... és rácsodálkozni Az élményekkel teli nap végén jöhet a jól megérdemelt vacsora. Készüljünk fel arra, hogy amit az autóbérlésen megspóroltunk, azt duplán kifizetjük az éttermekben. Mint minden skandináv országban, Svédországban is az árak sokkolják leginkább a külföldieket. Főleg a kenyér, a tej, a hús és az alkohol ára csillagászati. Azt sem árt tudni, hogy vasárnap és ünnepnapokon minden zárva van, még a szórakozóhelyek is. A svédek inkább otthon maradnak, mivel nincs alkalmuk valahol viszonylag olcsón eliszogatni barátaikkal. Az alkohol állami monopólium, a Systembolaget nevű speciális boltokban lehet vásárolni, persze méregdrágán, de még így is olcsóbban, mint egy étteremben. No de ha minderre felkészültünk jöhet a gasztronómiai élvezet. A svédek imádják a virslit, hot-dog féléket, különféle helyi fűszeres zöldségekkel, hallal, hússal. Elmaradhatatlanok a pácolt heringek és lazacok, a hercegkolbásznak nevezett apró virslik, a fasírtszerű, mini húsgombócok. A svédek nagyon édesszájúak, ezért ne lepődjünk meg, ha nemcsak a kalácsok és sütik, de a húsok, halak, és esetenként a kenyérfélék is édesebbek, mint azt itthon megszokhattuk.
A vásárolgatás sem stockholmi kategória. Egyrészt mert minden drága, másrészt lényegesen kevesebb üzletet találunk, mint Európa bármely más városában.
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Nagyváros (12/40)
K É P G A L É R I A
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni - A stockholmi metró
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Stockholmot látni... és rácsodálkozni -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
330 086 Ft
Szerkesztő

Baranyi Anikó

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
GoldenTabs
2018-01-07
05:34:43

"2ijUqF https://goldentabs.com/"

Caroline
2016-09-01
14:12:57

"That initshg's perfect for what I need. Thanks!"

Dilly
2016-08-27
21:16:49

"Gee whiz, and I thuohgt this would be hard to find out."

Angy
2015-12-03
07:19:13

"Blogger: 5 inch and up - Post a Comment eomlzb ocecffs usggja kim zolciak christian louboutin shoes christian louboutin outlet wien nomosgy kxenzjpn ugg ブーツ ugg ベイリーボタン hkpbmqg vvfmr モンクレー ダウンジャケット モンクレール ダウンコート fgovvyui ef ugg outlet website ugg boots infant xlmdmskj"

Sapinur
2015-01-13
10:30:27

"Blogger: 5 inch and up - Post a Comment eomlzb ofccefs usggja kim zolciak christian louboutin shoes christian louboutin outlet wien nomosgy kxenzjpn ugg ブーツ ugg ベイリーボタン hkpbmqg vvfmr モンクレー ダウンジャケット モンクレール ダウンコート fgovvyui ef ugg outlet website ugg boots infant xlmdmskj"

Pavy
2010-09-13
22:51:35

"Igen, gyönyörü város, most jártam ott de vissza is megyek :)"

Lohonyai Éva
2008-09-06
14:47:51

"Praktikus kérdések.Mit vegyek föl ősszel?, Mit ruhaneműt vigyek magammal? Köszönöm: Éva"

Zaiba Irenke
2008-05-30
13:04:46

"Menreg jartam ebben a gyunyuru varosban.Valoban a leiras tokeletes.Nekem a svedek nagyon kedvesnek, de foleg muveltnek tuntek.Volna mit tanulni toluk..."

Maródi Mihályné
2008-04-01
07:26:38

"Sajnos, még nem jártam itt, de sok szépet láttam és olvastam"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv