Az ajánlási időszak lezárult
#3

Firenze - a reneszánsz dolce vita

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 3. /40
  • Pontszám: 8.10
  • Szavazatszám: 218
London - What's the weather like today, Sir?
A téma további cikkei
Toszkána, az itáliai reneszánsz szülőföldje, az olajfák, citrusok, a csodás naplementék, a chianti bor és az olívaolaj hazája. Itália lelke. Sokak szerint Olaszország legszebb vidéke. Fővárosa, Firenze, csupa ámulat: múlt és reneszánsz, halhatatlanság és művészet.
Firenze - a reneszánsz dolce vita A szűk utcákat sejtelmes félhomály lengi át; csak felülről és csak délben tűz be a nap. A puritánság nem firenzei kategória. Firenze maga a szépség. Firenze szíve a quattrocento, a cinquecento és a cucina. Az olaszok élvezik az életet… A "dolce vita" itt bohémabb, kaotikusabb és kicsit talán hedonistább, mint akár Rómában. Ez az informális szabályok világa. A toszkán konyha kifinomult antipastijai, a sárgadinnyével tálalt prosciuttók, a mozzarella-pomodoro kombinációk, az aceto balsamico, a sorbettok, grana-sajtok, finom halak és a rubinpiros chianti elbűvölik az embert. Ínycsiklandó illatok, dallamos evőeszköz- és pohárcsilingelés. Az utcai zajt úgy hívják, hogy "mindennapi élet". És a színfalakat Caravaggio, Michaelangelo, Leonardo, Collodi, Botticelli, Tiziano teremtette, Donatello, Lippi, Dante, Petrarca tette felejthetetlenné.
Az Arno folyó két partján fekvő várost nemcsak gyönyörű földrajza teszi különlegessé. Nincs még egy hely a Földön, ahol így tömörülnének a műemlékek.
Firenze - a reneszánsz dolce vita Firenzét valószínűleg csak Sulla idejében, az i. e. 1. században alapították a rómaiak. A 13. század elején egyrészt szerencsés háborúi, másrészt jelentékeny ipara a várost Közép-Olaszország központjává tették. Hosszú ideig a Medici család uralta. A várost a „reneszánsz bölcsőjeként” is emlegetik. Lakosainak számát 450 000 főre becsülik. 1966-ban az Arno áradása nagy pusztítást végzett a belvárosban. 1982 óta az UNESCO kulturális Világörökségének része. Firenze történelmi centruma 1986-ban megkapta az Európa Kulturális Fővárosa címet. Legtöbb fennmaradt építménye, műemléke a 14-16. századból, a reneszánsz trecento, quattrocento, ciquecento időszakából származik.
A látnivalók zömét a középkori városfalak által határolt, kicsi területen belül találjuk. Ezt nem is bánjuk, hiszen a belvárosból kitiltották a járműveket, a helybélieken kívül senki másnak, egyetlen percre sem szabad kocsival megállni az utcán.
Firenze - a reneszánsz dolce vita A város keleti zónája megőrizte középkori hangulatát keskeny utcái és ódon sikátorai nyüzsgő sokaságával. Kicsi belváros ide vagy oda, gyakorlott sikátorjárónak kell lennie annak, aki legalább egyszer nem téved el itt. Viszont Firenzében minden út a dómhoz vezet, így hamar irányban találjuk magunkat. A firenzei Duomo lila, fehér és zöld márvány burkolatát leszámítva megkapóan szerény. Anno Brunelleschi nyerte meg a nyilvános pályázatot, hogy megtervezze a hatalmas dómot. Jelenleg nagyon repedezett és restaurálás alatt áll. A nagy templom teljes neve Cattedrale di Santa Maria del Fiore és a világ negyedik legnagyobb katedrálisa. Karcsú harangtornya, a Campanille 85 méter magas . Annak, aki megmássza a Giotto építette torony 414 lépcsőfokát, egyedülálló kilátás a jutalma.
A Ponte Vecchio Európa legrégebbi boltíves hídja, neve méltán szerepel a világ ismertebb hídjai között. Jellegzetességei a fecskefészekként oldalaihoz épített kis műhelyek, ahol ötvösök, aranyművesek dolgoznak ma is. Nyüzsgő, élettől duzzadó és nagyon firenzei tarka forgataga szemet kápráztató látvány, ahol nem tudni, a vakuk vakítóbbak-e vagy az arany.
Firenze - a reneszánsz dolce vita Piazza della Signoria a város legpompásabb tere - 94 méter magas tornyával a Palazzo Vecchio gótikus tömbje uralja. Innen kormányozták Firenzét a l4. századtól. A palota bejárata előtt híres szoborcsoportokat találunk. A tömeget mostanában a turisták jelentik, akik szájtátva sodródnak egyik színhelyről a másikra, s akik gyanútlanul rogynak le a tér egyik kávéházának teraszára, hogy óvatlanságukat méregdrága kapuccsínóba fojtsák. A többiek addig pózolnak az Ammannati Mannerist Neptune kútja előtt, mely Michelangelo szerint nem egyéb, mint egy tökéletesen szép márványtömb elpocsékolása. A legszebb eredeti mű egyébként a téren Cellini Perseus-a, aki Medusa levágott fejét tartja.
Firenze - a reneszánsz dolce vita Oltrarno az alacsony épületek, antik üzletek zónája, az Ufizzi és a Pitti palota uralja. Ha türelemmel kivárjuk a 4-5 órás sorban állást a képtár jegypénztára előtt, hogy hazatérve elmondhassuk: „elsodródtam a Vénusz születése előtt”, akkor Raffaello, Tiziano, Michelangelo, Dürer, Correggio képei; görög szobrok, a toscanai, a német iskola, a németalföldi festők, a velencei iskola kincseiben gyönyörködhetünk. A képtárat a Pitti-palotával hosszú folyosó köti össze, tele értékes gobelinekkel és más műtárgyakkal. Az impozáns Pitti palota a Medici család hatalmas művészeti gyűjteményének kincsestára, a termei Raffaello, Filippo Lippi, Tintoretto, Veronese és Rubens műveit rejtik. A paloták megszállottjai ne hagyják ki a Strozzi és a Rucellai palotákat, amelyek az itáliai reneszánsz mesterművei. A Pitti palota hátulsó részét veszi körül Firenze leggyönyörűbb parkja, a Boboli-kert. „Boboli” a régi itáliai nyelven ligetet jelentett. A kertben medencék, szökőkutak, fasorral szegélyezett allék. Tökéletes hely egy kis merengésre és az Uffici keltette sokk levezetésére.
Firenze - a reneszánsz dolce vita Felsorolni is képtelenség, mi mindent érdemes megnézni Firenzében. Kihagyhatatlan a San Lorenzo-bazilika, amely a Medici család plébánia-temploma volt. Szomszédságában őrzik az 1444-ben alapított, többek közt görög és latin klasszikusok értékes kéziratait őrző Laurenziana könyvtárat. A listán van a geometrikusan színezett márvány homlokzatú, gótikus Santa Croce bazilika. Valódi értékét belül találjuk: sok híres firenzei - Michelangelo, Macchiavelli, Galileo, Bardi - nyugszik itt. A templom meglátogatása után Stendhalt különleges szédülő érzést döntötte le a lábáról. A francia író kultúrsokkról és szédülésről számolt be. Azóta Stendhal-szindrómának nevezik a fojtogató érzést, amit évente átlagosan egy tucat látogatón diagnosztizálnak.
Firenze - a reneszánsz dolce vita Firenze ad otthont a világhírű olasz divatóriásnak, Guccinak is. Azonban a város leghíresebb lakója Dávid. Michelangelo 4,35 méter magas szobrát 1504-ben állították fel a Piazza della Signorián. Eredeti helyén egy gipszöntvényt találunk, hiszen a tökéletes testként aposztrofált szobor 1873 óta a Galleria dell´Accademián sokkolja a látogatóit. A Dávid-kultusz egyébként uralja Firenzét. Mindenhol találkozni vele. Képeslapon, pólón, giccses figurákon, napszemüvegen. Van Dávid fagyi és szendvics is. A Stendhal-kór után nemrégiben diagnosztizálták a Dávid-szindrómát is. A helyiek abszolút tökéletesség és esztétikai élmény iránti nehezen feldolgozható szenvedélye roppant veszélyes. A sokk egyébként ragadós, hiszen Dávid évente 1,2 millió turistát vonz a városba. "Szépsége elbűvöli az embereket, de nemcsak szép esztétikai érzelmeket vált ki, hanem zavaros érzéseket is. Aki a műre tekint, irigységet érez. Vannak, akik vágyat éreznek a szobor megrongálására. Van, aki úgy érzi beszél hozzá a szobor, attól zavarodik meg. Csak Firenzében évente száz ilyen eset fordul elő." - nyilatkozta nemrégiben a National Geographic munkatársának a firenzei pszichiátriai intézet vezetője. Havonta három turista kerül hozzájuk, akik pánikrohamokról és nehéz légzésről számolnak be.
Úgy tűnik, Firenze veszélyes hely… Ha sikerül megúsznunk az említett traumákat, még mindig ott van a dolce vita és a chianti, amelyek könnyen magukkal ragadhatják a gyanútlan látogatókat és örökre Firenze rabjaivá tehetik őket...
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
London - What's the weather like today, Sir?
Nagyváros (3/40)
K É P G A L É R I A
Firenze - a reneszánsz dolce vita -
Firenze - a reneszánsz dolce vita -
Firenze - a reneszánsz dolce vita -
Firenze - a reneszánsz dolce vita -
Firenze - a reneszánsz dolce vita -
Firenze - a reneszánsz dolce vita -
Firenze - a reneszánsz dolce vita -
Firenze - a reneszánsz dolce vita -
Firenze - a reneszánsz dolce vita -
Firenze - a reneszánsz dolce vita -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
72 731 Ft
Szerkesztő

Baranyi Anikó

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
rebecca.hamlet@googlemail.com
2021-09-24
04:31:40

"This kind of fantastic site internet site: You've got magic in the phrases. Whenever you create a blog internet site, you capture the tourist attraction of your respective visitors. Your endeavours needs to be valued. As being a program visitor, I must assessment your blogs. I Similarly plan to compose some great goods of composing. Based on the contemporary pattern, I've essentially created a blog web site regarding the repairs and likewise Medical professional Standing by. You ought to go through it and also notify me relating to your opinions while in the remark box. Your blogs have really sharp my capabilities to compose and likewise at perform, I am providing fantastic quality task. Many thanks!"

partain.wesley@msn.com
2021-09-23
19:13:22

"Location on using this type of publish-up, I actually think this website wants a lot more consideration. I_ll most likely be back yet again to examine by means of far more, many thanks for the knowledge!"

markus
2021-08-05
22:08:43

"https://beeg.x.fc2.com/sitemap3.html "

johnanz
2021-08-03
14:32:21

"https://xvideoss.web.fc2.com/"

johnanz
2021-08-03
14:25:02

"https://xvideoss.web.fc2.com/"

johnanz
2021-08-03
14:23:37

"https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html "

johnanz
2021-08-03
14:16:00

"https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html "

johnansog
2021-07-22
22:09:47

"write my essays writemypaper.online"

johnansog
2021-07-22
22:03:59

"write my essays writemypaper.online"

Merziuziy
2021-06-29
09:52:24

"TVnTei https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx"

Merziuziy
2021-06-29
08:21:44

"lrEN3C https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx"

chocopie
2018-12-21
04:23:32

"9lznSc This is very interesting, You are an overly professional blogger."

Jenay
2016-06-27
04:52:21

"Le commentaire n'est pas en lien avec l'article, mais j'ai trouve ca dans un article sur les conflits inaunrttionaex lies a la gestion de l'eau, ca pourrait t'interesser! :"Even our language reflects these ancient roots: "rivalry" comes from the Latin rivalis, or "one using the same river as another". ""

Georgia
2015-12-03
01:22:33

"72: Mese9ljek? Me1r re1e9rek :)))**Szinte el sem hiszem, hogy me1r egy e9ve volt a lalkoadom, benne voltatok rendesen, ke1r tagadni, naszf3val, itt 5 napig ment a de1ridf3. Sze9pen leszervezve minden, a sze1llodai szobe1k lefoglalva, mert alig voltak helybeliek. Az első este le1tszott, homokszem kerfclt a ge9pezetbe, mert nem akarf3dzott innen elmenni senkinek a fe9szke9re.. Kipakoltam mindent, amit tale1ltam, kempinge1gyakat meg a hintae1gy, meg a ffcggőe1gy, meg ple9dek, paplanok, meg mindenhol mindenki.. sze9keken, fotelekben, szőnyegen..Szerencse9re ugyanilyen sze9p idő volt ve9gig, mint most.Gondoltam, a kezdeti lendfclet..Aha..Me1snap ugyanez e9s me9g a lagzi de9lelőttje9n is nem győztem főzni a ke1ve9t, osztani az algopyrint :))))Olyan e9desek voltak, ahogy befe9szkelte9k ide magukat :)) Be1nta a fene, hogy fasztak a sze1llodai szobe1k, minden pe9nzt mege9rt, hogy itt fejtőlle1big aludt mindenki... Felejthetetlen e9lme9ny volt :)) Nekik is, mert a Samu mindig kine9zett mage1nak valakit, akit kitfcntetett a szerelme9vel ;)))))"

nagy katalin
2012-10-02
20:31:27

"Igaz,hogy csak 5 órát töltöttünk Firenzében, de ahová csak pillantottam, ÉRTÉKEKET, gyönyörűségeket láttam. BÁMULATOS az a sok mestermunka a falakon, házsarkakon, loggiákon.... A katedrális mérete , kidolgozása pedig felfoghatatlan.Ez nem közhely: -tudnánk ma ilyet készíteni? Katalin asszony "

kdokd
2011-02-23
15:59:57

"A aaa legyszebbb városa...."

Péter
2010-07-28
13:26:24

"A legszebb hely a bolygón ( nekem)"

Ancsi
2009-03-22
18:36:28

"Háááát, én egyszerűen rajongok érte! "

Keresztesné Krajnyik Hajnalka
2008-03-29
21:51:01

"Erre kiváncsi lennék!"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv