Az ajánlási időszak lezárult
#34

Dubai - a csoda csak egy pillanat műve

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 34. /40
  • Pontszám: 7.15
  • Szavazatszám: 177
A téma további cikkei
Ha Las Vegast arabok építették volna, pont így nézne ki. A semmi közepén épült fel egy új világ, a neve Dubai. A kereskedelemből meggazdagodott emirátus száz évvel ezelőtt még csupán a beduin törzsek és a gyöngyhalászok lakóhelye volt. Történelmében hiába kutatunk legendák, mítoszok után, nem igen találunk. A Perzsa-öböl partján ugyanis a jelen maga a csoda, ahol a képzeletnek nincs határa.
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve A sivatagot beviszik a tengerbe, a tengert beviszik a sivatagba. Amire a sejk rábólint, az szinte szemvillanás alatt megvalósul. Az itt dolgozó vendégmunkások viccesen azt szokták mondani, mire visszatérnek az éves szabadságukról lehet, hogy néhány szállodát lebontanak és helyükre újakat építenek, de az is lehet, hogy egy egész városrész épül fel pár hét alatt. Ja és, kedves autómániások! Telefonok mindig legyenek feltöltve, fényképezők kéznél, mert bármikor elénk penderülhet egy Bentley, egy Aston Martin, egy méregdrága Rolls Royce, vagy egy Bugatti EB Veyron. Vagy akár több is. Itt semmi sem lehetetlen!
Dubai, a megelevenedő ezeregy éjszaka. Már a megérkezés is varázslatos. A repülő a felhőkarcolók fölött éri el a kifutópályát. A világ egyik legmodernebb és legelegánsabb repülőtéréről pálmafák kísérte négysávos utakon, hidakon jutunk be a városba.
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve A lakosság mindössze 18-20%-a állampolgár. Eddig csak azok lehettek dubai állampolgárok, akiknek anyja és apja is az Emirátusokban született állampolgár. A közelmúltban az uralkodó enyhített valamelyest a szabályokon, most már „szerezni” is lehet állampolgárságot, persze nem könnyen: csak akkor, ha egy helyivel kötsz házasságot, és legalább 35 éve az Emirátusok területén élsz. S hogy miért vonzó őshonos dubainak lenni? Mert akkor soha nem kell nélkülöznöd: 23 éves korodban földet, házat (na jó egy kisebb palotát) kapsz az államtól, ez utóbbi fizeti a telefon- és vízszámlát, a betegellátást, az oktatást is. Emellett a sejk havi apanázst utal, így dolgozni sem kell. Aranyélet. Az olaj egyébként még akár 100 évig biztosíthatja a helyiek megélhetését. Mi lesz ha véletlenül elfogy? Semmi, hiszen Dubai bevételének csupán 7%-a származik a fekete aranyból, a többit a kereskedelemnek, az üzleti befektetéseknek és a turizmusnak köszönheti.
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve A helyi idegenforgalmi hivatal nem véletlenül használja a "vásárlók paradicsoma" szlogent, hiszen Dubaiba sokan kifejezetten vásárlás céljából utaznak. Első helyen az arany áll, másodikon pedig az ingatlan. Az arany itt a legolcsóbb a világon. A gazdagságát a kereskedelemből szerző emirátusban egymást érik a boltok, bazárok, bevásárlóközpontok. Dubai egyik fő eseménye a március végi-április eleji "vásárlófesztivál", amikor a plázák még a megszokottnál is nagyobb attrakciókkal versengenek a vastag pénztárcájúak kegyeiért. Itt mindent lehet kapni. Bár az asszonyok egész arcot eltakaró „gishát” viselnek, amely kizárólag az erősen festett szemeket hagyja szabadon, ne gondoljuk azt, hogy ruhatáruk egyoldalú. A nagy divatházak legújabb, méregdrága modelljeit és pazar ékszereket rejtenek a leplek.
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve S ha túlestünk a kezdeti sokkon, kezdjünk ismerkedni a várossal. Az öbölről igazán pazar kilátás nyílik Dubaira. A két part között egész nap fürge vízitaxik, abrák cikáznak. Az egy órás út alatt a vízről a város számos történelmi és modern látnivalója megcsodálható. A várost két részre osztja a Dubai-öböl, amelyen három híd ível át. Északon a Deira, délen a modern épületeket rejtő Bur Dubai található. Tájékozódni egyáltalán nem könnyű: a legtöbb utcának nincs neve. Náluk a viszonyítási pont egy-egy park, épület vagy bolt. A taxisok viszont mindent tudnak, készségesek és szívesen csacsognak a turistákkal. A borravaló viszont kötelező.
A déli városrészt, Bur Dubait az északival, Deirával két impozáns híd és egy alagút köti össze. Ám ez a kissé rideg, fémesen csillogó külső nagyon is változatos "hátországot" takar, míves mecsetekkel és tarka keleti piacokkal, soukokkal.
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve Egy arab város elképzelhetetlen soukok nélkül. De az emirátus soukjai még a hétpróbás, török bazárokon edzett látogatót is próbára teszik. Az öböl mindkét partján több piac is található. A káosz csak látszólagos, a rendet szigorú tradíciók szervezik: az egyes mesterségek elkülönülő tömbökben telepedtek meg. Van itt minden: színek, illatok, csillogás, kiabálás, tülekedés, alkudozás, sürgés –forgás. Beleveszni a hatalmas tömjén, a rózsaszirom, a különböző fűszerek és gyógyfüvek kupacaiba. És végeláthatatlan halmokban szőnyegek, textilek, kendők, ruhák, parfümök, csecsebecsék és miegymás. A séta végére az illatok és színek özönétől szinte bódult állapotba kerülhetünk. Az aranyművesek soukja nyugodtabb világ, itt viszont az ékszerektől roskadozó kirakatok látványába szédül bele a látogató. A hagyományos piacokon kívül Dubai szerte rengeteg modern pláza és mall is várja a shopingolni szándékozókat.
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve Dubai tengerpartja a Jumeirah negyedről kapta nevét. A villanegyedek, iskolák, az egyetemi városrész és a Jumeirah-mecset mellett itt találjuk a híres szállodasort, melynek legismertebb épülete a Burj al Arab (Arab torony). A világ első hétcsillagos szállója, a 321 méter magas, arab vitorlás formájú épületcsoda egy mesterséges szigeten áll. A hotelben csak kétszintes lakosztályok vannak. A legolcsóbbért is 1000 dollárt kell leperkálnunk egyetlen éjszakért. A Jumeriah Beach legdivatosabb helye a nemrég elkészült Jumeirah-i medina. Az arab stílusban épült szórakoztató-város vízi utakkal, széltornyokkal, bazárral, bevásárlóközponttal várja a látogatókat. A föld alatti parkoló-rendszerből egy fedett bazárba jutunk, ahol üzletek és éttermek tömkelege csábít. A városrész két oldalán fekvő luxusszállodákba elegáns csónakok szállítják a vendégeket. Mindez olyan, mint egy mini XXI. századi Velence.
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve A dubai tengerpart mögött egy mesterséges csatornát alakítottak ki, és a szállodasor mögé bevezették a tengert. Így kialakítottak egy négy felhőkarcolóból álló hotel-lakóház-bevásárló központot önálló jachtkikötővel, amely csak a kezdet. Egy teljesen új Dubai fog itt felépülni. És a Dubai Marine névre hallgató projekt nem is a legnagyobb beruházás errefelé. Sokáig a Burj al Arab volt Dubai jelképe. No de nem a csodák városában lennénk, ha ez még mindig így lenne. Egy új varázslat borzolja a kedélyeket. A készülő csoda, a Pálma, egy 17 pálmalevelet formázó, 5 x 5 kilométer nagyságú mesterséges sziget, amelyet a világ nyolcadik csodájaként emlegetnek. Tehetik is, hiszen ahhoz, hogy felépüljön, a sivatagból szállítják ide a homokot. A „The Palm, Jumeirah” mesterséges szigetcsoport pálmafa alakban „nő ki” a tengerből, törzsén luxusszállodák, bevásárlóközpontok, mozik, szórakozóhelyek, pálmaágain pedig lakó- és irodaházak találhatók. A külső körív 11 kilométer hosszú és 200 méter szélességű. Az építkezés a világűrből is jól látható. No de nem lennének dubaiak, ha beérnék egy Pálmával. Nekik egyből kettő kell, ráadásul teljesen egyforma. És itt még nincs vége. Kiderült, hogy még ez sem elég. Elkezdték tehát építeni a harmadik pálmát, amely kétszer akkora lesz, mint a két „eredeti” pálma.
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve Pálma projektek sikerén felbuzdulva újabb projekt kezdődött: készül a Föld (The World) szigetcsoport. A szigetek értékesítése hihetetlenül sikeres volt, (pedig még kész sincs). A legolcsóbb földdarab is 6,85 millió dollárba került, a legdrágább pedig 63 millióba. Az új Föld majd’ minden országa gazdára talált már. S hogy kik ők? Számos hírességet, üzletembert, filmcsillagot, találni a tulajdonosok között. Vett országot magának David Beckham és Rod Stewart is. És ha még bírjuk, távolodjunk el egy kicsit a tengerparttól, hiszen a Dubailand névre keresztelt komplexum is vár még ránk. Itt golfpályák, sípályák, vidámparkok, „jurassic park”, Forma-1-es pálya, sportközpontok, színház és konferenciatermek épülnek, valamint egy 25 kilométer hosszú lakónegyed, ahol különböző nemzetek stílusában kialakított kerületek lesznek.
Mindent egy helyen - ez akár Dubai jelmondata is lehetne. Az emirátus vonzereje talán éppen abban rejlik, hogy a hihetetlenül változatos vidékek, látnivalók igen kis területen találhatók. Aki pedig kedvet kapott egy Dubai kiruccanáshoz szinte mindegy mikor jön el ide: minden klimatizált, a szállodák hűtik a tengervizes medencéket is. És semmi esetre se felejtsük otthon a síléceinket, mert már elkészült a világ első fedett havas lesiklópályája. Igen, a sivatagban!
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Nagyváros (34/40)
K É P G A L É R I A
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Dubai - a csoda csak egy pillanat műve -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
517 672 Ft
Szerkesztő

Baranyi Anikó

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
gillan.jestine63@hotmail.com
2021-09-25
20:42:07

"After i initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new feedback are additional- checkbox and To any extent further Each time a remark is extra I recieve four e-mails Together with the similar remark. There has to be a means you have the ability to take away me from that services? A lot of thanks!"

forwood.zane@googlemail.com
2021-09-20
03:09:21

"When I in the beginning commented I appear to have clicked the -Notify me when new feedback are extra- checkbox and Any more Anytime a remark is included I recieve 4 e-mail with the exact same remark. There must be a way you are able to take out me from that company? Several many thanks!"

johnanz
2021-08-03
16:52:20

"https://xvideoss.web.fc2.com/"

johnanz
2021-08-03
16:42:50

"https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html "

johnanz
2021-08-03
15:25:54

"https://xvideoss.web.fc2.com/"

johnanz
2021-08-03
15:17:10

"https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html "

johnansog
2021-07-23
00:37:45

"write my essays writemypaper.online"

johnansog
2021-07-22
23:01:27

"write my essays writemypaper.online"

Merziuziy
2021-06-29
11:01:14

"c8KWeK https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx"

Merziuziy
2021-06-29
09:32:45

"fGHgyd https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx"

Dash
2017-01-19
21:52:46

"lor, bkn aku yg post gbr wife nara…si nara sendiri yg post gbr2 wife die…mcm org tua kata, org dh tunjuk, kite tgk je la…xle salahkan aku, si nara yg xd otak post gbr wife diy.tsepa.utnea, die jg aurat wife die dr org luar tgk…so, PITY OF NARA laaaa…"

Pharmk882
2014-02-03
14:44:11

" Hello! bdagcef interesting bdagcef site! I'm really like it! Very, very bdagcef good! "

Pharmd304
2014-02-03
14:44:05

"Very nice site!"

Pharmd312
2014-02-03
14:43:35

" Hello! acdbfkf interesting acdbfkf site! I'm really like it! Very, very acdbfkf good! "

kinag
2010-05-17
11:32:52

"túl művi"

Kis Marianna
2009-06-23
13:09:54

"a világ egyik leggyönyörűbb helye!!!!!!!!!!!"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv