Az ajánlási időszak lezárult
#32

Love Story - A szerelemnek múlnia kell

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 32. /54
  • Pontszám: 6.92
  • Szavazatszám: 248
A téma további cikkei
Bár a pár neve kevésbé ismert, mint mondjuk Rómeó és Júlia, Trisztán és Izolda vagy Csongor és Tünde kettőse, mégis Jennifer és Oliver szerelmének története is a legszebbek közé sorolható. Még ha Erich Segal nem is főszereplőiről nevezte el leghíresebb regényét.
A bestsellerből forgatott film gigantikus siker lett, s - hiába telt el bő 35 év a tengeren túli bemutató óta - mind a mai napig működik: az alig kétmillió dollárból készült alkotás csak az Egyesült Államokban a költségvetés ötvenszeresét hozta!
Mégis, mit tud ez a rózsaszínben úszó, habosan romantikus, a valóságtól erősen elrugaszkodott képzeteket keltő címmel bíró alkotás?! Leginkább megdöbbenteni!
Már az első képkockák a magány, a hideg és a fájdalommal teli csend bemutatásával érzékeltetetik, majd Oliver hangos gondolatai teszik egyértelművé: a lány meghalt, felejtsük el a hepiendet! Ám a vég ismeretében is magával ragadó Arthur Hiller hurok-szerkezetű mozija, mely innen repíti nézőit a történet legelejére.
Love Story - A szerelemnek múlnia kell Egy egyetemi könyvtárban kerül bizonyításra, hogy az ellentétek vonzzák egymást: itt találkozik a pimasz és csípős nyelvű, szegény családból származó, a Radcliffe Egyetemre járó Jenny azzal a dúsgazdag Oliver Barrettel, aki az ősei által támogatott Harvardra jár. A finomkodásoktól mentes szópárbajukat randi követi, s bármennyire is különbözőek, rádöbbennek, hogy elválaszthatatlanul szeretik egymást, érzésükről pedig nemcsak szüleik, de tanúk előtt is bizonyságot tesznek. Ám döntésüknek ára van: a fiú vállalja a kisemmizettséget, míg a lány művészi álmait háttérbe szorítva igyekszik párjával együtt pénz keresni. Egymásért képesek a lemondásra, ám az igazi próbatétel még hátra van: kiderül, hogy Jenny halálos beteg, s napjai meg vannak számlálva…
Love Story - A szerelemnek múlnia kell Az őszintén átélhető módon ábrázolt szerelem és annak tragédiája, a valóban zseniális párbeszédek, valamint a hiteles színészi játék, melyben nemcsak a két fiatalnak, de a két apának is komoly szerep jut, valóssá és gyakorlatilag örökérvényűvé teszi a művet és annak majd’ minden üzenetét. Pedig a szereplőválogatás és a megvalósítás komoly nehézségeket okoztak: egy sor színész volt esélyes Oliver szerepére Michael Douglas-től kezdve, Jeff Bridges-en és Pete Fondán keresztül Jon Voigtig, míg végül arra a Ryan O’Neilre esett a választás, aki annak idején a Love Story rendezőjével, Arthur Hillerrel készítette el élete első filmjét (a This Rugged Land érdekessége, hogy Charles Bronson is szerepelt benne). A női főszereplő kiválasztása könnyebben ment, mivel a filmstúdió egyik fejese színésznő kedvesét, Ali MacGraw-t ajánlotta a produkcióba… Szintén érdekes a koncertfelvétel, melyben a nagyteremben végigpásztázó kamera bemutatja, hogy valóban a főszereplőt megformáló színésznő zongorázik. Mivel Ali MacGraw korábban nem játszott e hangszeren, ezért egy profi zongoratanár segítségével sajátította el annak a néhány másodperces zongorarészletnek a mesteri játékát, ami a jól megkomponált jelenetben valójában látható…
Apropó zene! Francis Lai (ő írta többek közt az Emmanuelle című film zenéjét is) csodálatos muzsikájának titka, hogy a megszólaltatásától és hangszerelésétől függően romantikát és fájdalmat egyaránt képes kifejezni - megérdemelten kapta meg e munkájáért a legrangosabb filmes kitűntetést, az Oscar-díjat.
Bár Erich Segal (aki egyébként a Sárga tengeralattjáró forgatókönyvét is jegyzi) közel egy évtizeddel később megírta a folytatást, az Oliver története mind a könyvesboltokban, mind a filmszínházakban megbukott - pedig a címszerepben ismét Ryan O’Neil feszített, a zenéért pedig akkor is Francis Lai felelt.
Love Story – 1970, 99 perc
Főszereplők: Ali MacGraw, Ryan O’Neil, Tommy Lee Jones, Ray Milland, John Marley
Zene: Francis Lai
Rendező: Arthur Hiller
Oscar-díj: Legjobb eredeti filmzene (Francis Lai)
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Film (32/54)
K É P G A L É R I A
Love Story - A szerelemnek múlnia kell -
Love Story - A szerelemnek múlnia kell -
Love Story - A szerelemnek múlnia kell -
Love Story - A szerelemnek múlnia kell -
Love Story - A szerelemnek múlnia kell -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
3 758 Ft
Szerkesztő

Balajti Péter

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
Mohamed
2015-12-03
04:48:43

"Great selection! I haven't seen some of these films. I try to stay away from them besacue I hate crying. LOL. When I watched the Notebook, I was so sad and couldn't stop crying that I had to pause the DVD to collect myself. The movie was better than the book, IMO.Despite hating crying, I also love watching romantic flicks besacue they make me feel in love. What a contradiction, right?VA:F [1.9.22_1171]please wait..."

Suhasini
2015-01-13
08:39:31

"M, me and the bf were talking about the batner- old movies have the best dialogue. Very different and this movie is shot just the same. Original. for those of you who may not know, it's a movie adapted from the book by Erich Segal. i love it! vanessa, let me know what you think about it- you too Mina. Girl with the golden touch, thanks so much for asking! I'm feeling much better, thank-you honey."

Julcsi
2010-01-10
11:25:39

"Sziasztok! Nagyon szép a zenéje. Nekem a könyv már megvan de a film még nincs! Nem tudjátok hogy lehetne megszerezni? Köszi"

ancsahair
2009-11-25
19:58:58

"Imádom...:)))"

Dodii.
2009-06-22
11:07:23

"én a filmet még nem láttam, de a könyv nagyon jó. Imádom. Ajánlom mindenkinek!"

Szandy
2009-06-05
17:49:13

"Ez egy nagyon szép szám !!! Kár, hogy nincs hozzá szöveg. =("

Enci
2008-06-22
12:15:23

"Valaki küldje el Nekem ebben a formában ezt a dalt. Az esküvőmön szeretném, ha szólna, de sehonnan nem tudom megszerezni. E-mail: enci820908@freemail.hu Köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!"

takacs rita
2008-05-02
22:39:34

"GYÖNYÖRŰ!"

Gyuri
2008-02-04
14:50:21

"sztem tök jó ez a szám!!!!!!!! Gyuri"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv