Az ajánlási időszak lezárult
#22

A Zongorista - Ne lőjj a zongoristára!

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 22. /54
  • Pontszám: 7.21
  • Szavazatszám: 263
A téma további cikkei
Úgynevezett holokauszt-filmből több is készült az utóbbi két évtizedben, ám akik azt gondolták, hogy a hét Oscar-díjjal jutalmazott Steven Spielberg Schindler listája mozija után nem érdemes újabb II. világháborús-zsidóüldözős alkotással próbálkozni, mert abban minden benne volt, nos azok tévedtek.
Ahogy az amerikai születésű direktor, úgy kollégája, Roman Polanski is személyes indíttatásból, érintettségből fogott hozzá a közelmúlt történelmi eseményeinek felidézéséhez. Ám az örök mementó ezúttal jóval több, mint a határtalan fajgyűlölet által elszabaduló pokol, az embertelen körülmények között embernek maradni-próbálkozás ábrázolása, melyhez kiváló választás volt Wladyslaw Szpilman életrajzi kötete.
Mit tesz, és hogyan éli meg a háború értelmetlenségét, a mészárlás és pusztítás világát egy művész, aki sokkal érzékenyebb és másként gondolkodóbb, mint környezete, s akit a film eleji képsorokban – szó szerint – lelki magasságokból taszít az őrület mélyére egy bomba?!
Az ember magyarázatot vár, s ha nem kap, akkor keres: mi volt ez, miért volt ez, mi lesz most?! Menni vagy maradni?! Lehet, s szabad-e hírekre, pletykákra, szóbeszédekre alapozni a következő lépéseinket, tetteinket?! Kiben érdemes megbízni? Túl sok kérdés…
A kiútkeresés és a háborús konfliktusok előrehaladtával, a hajszálon múló helyzetek sodrában főszereplőnknek nemcsak a túlélésért kell küzdenie, de az őrület ellen is gyógyírt kell találnia, amíg a háború véget nem ér!
A Zongorista - Ne lőjj a zongoristára! A szerep kedvéért csontsovánnyá fogyó Adrien Brody hiteles játékának, a jól kiválasztott mellékszereplőknek (akiknél értelemszerűen nem a származás határozza meg a pozitív vagy negatív figurát) és Polanski precízen felépített történetvezetésének köszönhetően nemcsak a címszereplő nyeri el együttérzésünket, de több alkalommal is úgy érezhetjük, mintha mi magunk is csak a megérzéseinkre támaszkodhatnánk, s ami még súlyosabb, mintha mi magunk lennénk és bujkálnánk a szétlőtt házak és utcák között! S ettől képes túllépni a film a holokauszton, s tesz fajtól, nemtől, nemzettől és életkortól függetlenül érintetté minden nézőt. A filmalkotás sokféle olvasata fölött pedig nemcsak a háború értelmetlensége és igazságtalansága lebeg, de a béke VALÓDI értéke is, amiért nap mint nap hálát adhatunk.
A zongorista (The Pianist) – 2002, 150 perc
Főszereplők: Adrien Brody, Roy Smiles, Emilia Fox, Thomas Kretschmann
Zene: Wojciech Kilar
Rendező: Roman Polanski
Oscar-díj: Legjobb rendező (Roman Polanski), Legjobb férfi főszereplő (Adrien Brody). Legjobb forgatókönyv-adaptáció (Ronald Harwood )
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Film (22/54)
K É P G A L É R I A
A Zongorista - Ne lőjj a zongoristára! -
A Zongorista - Ne lőjj a zongoristára! -
A Zongorista - Ne lőjj a zongoristára! -
A Zongorista - Ne lőjj a zongoristára! -
A Zongorista - Ne lőjj a zongoristára! -
A Zongorista - Ne lőjj a zongoristára! -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
1 553 Ft
Szerkesztő

Balajti Péter

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
Viola
2015-01-13
08:37:11

"τα πάνω είναι αποσπάσματα από τη δίκη, ξέρεις δεν τα υπέθεσα εγώ...διάβασε τα λίγο προσεχτικά αν θες...από πότε κοπέλα λέγεται το παιδί της 2ας Γυμνασίου, μερικά κορίτσια δεν έχουν καν περίοδο αν δεν κάνω λάθος!On March 11, 1977, Polanski was arrested and chegard with a number of offenses against a thirteen-year-old, Samantha Geimer, during an incident the day before at the Hollywood home of actor Jack Nicholson. Geimer testified that Polanski gave her a combination of champagne and quaaludes, a sedative drug and muscle relaxant, and despite her repeated protests and being asked to stop, he performed oral sex, intercourse and sodomy upon her.A grand jury decided to charge him with rape by use of drugs, perversion, sodomy, lewd and lascivious act upon a child under fourteen, and furnishing a controlled substance to a minor.θες να πεις το κοριτσάκι ήταν απλά ψεύτρα, δεν υπήρχαν αποδείξεις και ένα ολόκληρο δικαστήριο ΑΡΧΙΚΑ είπε ότι έλεγε αλήθεια, επειδή ο Πολάνσκι ήταν διάσημος;αν ήταν κάθε 13χρονο που βρισκόταν σε λάθος χώρο να πάθαινε τα χειρότερα, πάλι δεν θα μιλάγαμε τώρα...το πόσο ελεεινό είναι το είπε το δικαστήριο, εμένα μου περισσεύει ο νόμος..."

pisák áron
2012-01-26
16:21:44

"kurva jó :D"

Trixie
2011-05-20
06:26:27

"It was dark when I woke. This is a ray of sunhsine. "

Nita
2008-11-12
19:46:05

"Annyira jo tortenet, hogycsakna :D Imadom ezt a filmet! Ajanlom azoknak akik szeretik a II Vilaghaborus filmeket (en imadom oket!) Ez egy igazi film, nem gagyi, es eszmeletlen szineszi alkotast lathatunk benne!!!!!!!!!!!!!!!! :) Szoval ez a film szerintem...... KIHAGY6ATLAN!!!! xD"

Németh Kinga
2008-03-30
09:21:39

"Szomorú, szép film, de minden jó, ha jó a vége..."

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv