Az ajánlási időszak lezárult
#9

Az elveszett frigyláda fosztogatói - Rég/ész

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 9. /54
  • Pontszám: 7.44
  • Szavazatszám: 213
A téma további cikkei
A nyolcvanas években kevés nyugati film jutott el a magyarországi filmszínházakba, ám Bud Spencer és Terence Hill kalandjai mellett - megmagyarázhatatlan módon - két ,máig komoly rajongótáborral rendelkező, több kapcsolódási ponttal bíró amerikai sorozat mindhárom epizódja bemutatásra került: a Star Wars-széria mellett Indiana Jones kalandjai sem maradtak rejtve előttünk. Lehet, hogy azért, mert egyik szélesvásznúban sem a szovjetek jelentették a fő gonoszt?! 
Az elveszett frigyláda fosztogatói - Rég/ész Nos a nyitó űrsztori és a világjáró kalandfilm stáblistáján nemcsak Han Solóként, illetve Indiana Jones-ként egyaránt női szíveket megdobogtató és férfiúi példaképként egyaránt működő Harrison Ford neve volt azonos, de a forgatókönyvíró George Lucasé is! Igaz, A csillagok háborúja atyja ezúttal nem csücsült bele a direktori székbe, átengedte azt pályatársának, egy bizonyos Steven Spielbergnek, aki egy sokszoros Oscar-díjas látványmozit kerekített a kalandból, melyet akkoriban MINDEN fiúnak látnia kellett, s mely bő negyedszázad távlatából is élvezhető. Már a kezdés is kellően izgalmasra sikerült: hősünk, némi kísérettel egy barlangba merészkedik, melynek mélyén egy aranyszobor lapul. Ám az értékes kincs őrzői számos csapdával készültek a hívatlan betolakodók számára, ráadásul hősünknek nemcsak a dzsungellakókkal, de a konkurenciával is szembe kell néznie!
Kihívásból bőven akad, ám a két kaland között a katedrát választó hőst az amerikai kormány is megkörnyékezi: egy egészen különleges bibliai tárgyat kell megtalálnia, melyre a nácik is fenik a fogukat. A frigyláda azonban nem a felbecsülhetetlen feketepiaci értéke miatt fontos a németeknek, hanem csodálatos képességei kapcsán fegyverként kívánják bevetni a Mózes korából származó tárolót. Már ha megtalálják!
Az elveszett frigyláda fosztogatói - Rég/ész A professzor vállalja a küldetést, ám ehhez egy régi hölgyismerősét is meg kell látogatnia, aki joggal táplál iránta ellenséges érzelmeket. Kalandjátékokba illő logikai mutatványok, akciók, gyilkosságok, emberrablás és zsarolás vár hősünkre és segítőire, akik egzotikus tájakon keverednek egészen embert próbáló helyzetekbe. Ilyen kihívások során nemcsak logikus gondolkodásra, de önvédelemre és fegyverismeretre egyaránt szükség lehet. Hogy végül kik kaparintják meg a pompás kegytárgyat, és mihez kezdenek vele? Ez maradjon titok a számos sablont ügyesen megkerülő film végéig, melynek forgatásához több országban is meg kellett fordulnia a stábnak. Az Amerikai Egyesült Államokon kívül filmeztek Angliában, Franciaországban és Tunéziában is, ám a történetben említett nepáli és kairói jeleneteket nem valós helyszíneken rögzítették.
Nem csoda, hogy a jól megkomponált jelenetek és hangulatok később olyan alkotásokban köszöntek vissza, mint A múmia, A nemzet aranya, vagy A Da Vinci-kód, ám bármilyen jól is szerepeltek e produkciók a mozipénztáraknál, azért az Akadémia mégiscsak az eredetit méltatta!
Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders Of The Lost Ark) – 1981, 115 perc
Főszereplők: Harrison Ford, Karen Allen, Alfred Molina, John Rhys-Davies
Zene: John Williams
Rendező: Steven Spielberg
Oscar-díj: Legjobb látványtervező, legjobb díszlet (Norman Reynolds, Leslie Dilley, Michael Ford), Legjobb effekt, vizuális effektek (Richard Edlund, Kit West, Bruce Nicholson, John Johnston), Legjobb Filmvágás (Michael Kahn), Legjobb hang (Bill Varney, Steve Maslow, Gregg Landaker, Roy Charman)
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Film (9/54)
K É P G A L É R I A
Az elveszett frigyláda fosztogatói - Rég/ész -
Az elveszett frigyláda fosztogatói - Rég/ész -
Az elveszett frigyláda fosztogatói - Rég/ész -
Az elveszett frigyláda fosztogatói - Rég/ész -
Az elveszett frigyláda fosztogatói - Rég/ész -
Az elveszett frigyláda fosztogatói - Rég/ész -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
1 281 Ft
Szerkesztő

Balajti Péter

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
Flossy
2016-09-01
18:20:40

"Essays like this are so important to brneoading people's horizons."

Baxawan
2015-01-13
10:38:36

"Koszonom sze9pen,Amugy megkerdezhetem, hogy hol tatlalal ra a blogomra?- ugyanis jol esett hogy ezidaig egy altalam nem ismert szmely hozzaszolt a fotimhoz, es pozitiv velemennyel volt rolluk. Koszi meg1xer"

koszi56
2008-11-06
22:36:51

"Mai napig 52 évesen a legkedveltebb filmjeim közé tartoznak+a Star Wars sorozat+a Múmia sorozat.Lehetetlen őket megunni."

Földinszki Jánosné
2008-04-16
21:54:02

"A film izgalmas,jó hozzá a zenéje ami dob egy lapáttal rá.Én már sokszor láttam,de nem tudom meg tudom-e unni valaha is."

ibonet
2008-04-07
18:07:26

"azért jo,mer igen,és csak,ráadásul ott a mester hármas lucas,spielberg, és persze williams,ezek együtt mindig jot alkotnak"

Kertiné Szőke Erika
2008-03-30
10:35:57

"Jó film fantasztikus szereposztással"

Barni
2007-08-02
13:37:36

"A film egyébként azért is lett sikeres, mert a szerkezete a klasszikus "kalandfilm" sémára épült, és nem tértek el tőle. Nagyon pontosan időzítették a "váratlan" fordulatokat és az eseményeket az időrendben, meg persze jól válogatták a szereplőket meg zenét, de ez csak hab a tortán... :-) A 2. és 3. rész is ugyan-olyan felépítésű mint az első (ha jobban megnézzük csak a helyszín és a szereplők vannak kicserélve, a történet ugyanaz), de ott el-el tolták a hangsúlyt, ezért nem lettek olyan ütőssek... Szerintem."

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv