Az ajánlási időszak lezárult
#17

Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

 • Helyezés: 17. /43
 • Pontszám: 7.80
 • Szavazatszám: 151
A téma további cikkei
A Potala a dalai lámák hagyományos téli rezidenciája, egyben Tibet vallási és történeti örökségének jelképe. A tibeti néphit azt tartja, hogy a palotát az istenek építették egyetlen éjszaka alatt. Aranytetőzete miatt egykor úgy jellemezték: "lángokkal van megkoronázva".
A Potala szanszkrit szó, a buddhista mitológiában annak az égi tartománynak a neve, ahol Avalokitesvara, "a látó szem", Tibet védőistene lakozik. A dalai lámát Avalokitesvara földi megtestesülésének tartják.
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején A Vörös-hegyre épült Potala-palota aranyozott tetői mérföldekre látszanak a Lhászát körülvevő síkságon. A legenda szerint miután Szongcen Gampo egyesítette Tibetet, békében akart élni a Kínában uralkodó Tang-dinasztiával. Az akkori uralkodó Taizong császár a békeígéret megpecsételésére Szongcen Gampónak ígérte lányát feleségül. A tibeti fejedelem ennek annyira megörült, hogy személyesen utazott a távoli Changanba a dinasztia fővárosába, hogy hazavigye a leendő hitvesét. A buddhista Szongcen Gampo fővárosa, Lahsza környékén fekvő hegyen szokott imádkozni. A hegynek pedig a Potala nevet adta. Miután 641-ben feleségül vette a császárlányt, parancsot adott, hogy építsék fel a Potala Palotát az ifjú feleség tiszteletére.
A történelmi források szerint a VII. században 32. Szongcen Gampo tibeti király tényleg építtetett palotát a hegyre, de ezt akkor még Hongshan-palotának nevezték. Később a dinasztia hanyatlásával párhuzamosan tönkrement az eredeti építmény. A 17. évszázadban az 5. Dalai láma építtette újjá, miután 1645-ben a pekingi kormánytól hivatalosan is megkapta vallási címét. Ezt már tényleg Potala-palotának nevezték.
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején A "csillogó gyöngy" 3700 méter magasan fekszik, alapterülete több mint 360 ezer négyzetméter. Kelet-nyugati irányban 420 méter hosszan nyúlik el, szélessége pedig 300 méter. A főépület 13 emeletes és 117 méter magas, így ez a világ legmagasabb, palotákat, várakat, pagodákat, és templomokat magába foglaló épületegyüttese. A palota falait gránitból rakták, vastagságuk helyenként öt méter, külső részüket öntöttvas köti össze, hogy ellenálljanak a földrengéseknek. A házak tetejét aranyozott, gömbölyű fémszerkezetek díszítik.
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején Az épületek elhelyezésekor ügyeltek azok a földrajzi fekvésére és a domborzatra. A palotacsoport négy részből áll. A középső Vörös Palotában az egykori dalai lámák nyugszanak. Itt nyolc önálló pagodát találunk, közülük is kiemelkedik az ötödik Dalai láma sírpagodája. Az elegáns, 15 méter magas szent helyet 3724 kilogramm arannyal vonták be és mintegy 15 ezer drágakővel, többek között gyémánttal, jádéval és igazgyöngyökkel díszítették. A Vörös Palota legnagyobb, 725 négyzetméteres nyugati termében kapott helyet a Dalai láma szentszéke.
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején A Vörös Palota köré épült hétemeletes Fehér Palotában a mindenkori dalai láma lakik. Nevét fehérre festett falairól kapta melyek szemet káprázatosan szikráznak a napsütésben. A negyedik szinten találjuk a 717 négyzetméteres nagytermet, ahol a mindenkori Dalai láma tartja a politikai rendezvényeket. Az ötödik és a hatodik emelet a dolgozó részleg, de itt vannak a lakószobák is. A Fehér Palota legmagasabb emelete a Dalai láma déli palotája. Mivel az épület tetején van, reggeltől estig ragyogó napfény éri, ezért a Napfény Pavilonjának is hívják. Az Alsó Palotában a kormányhivatalok, a börtönök és az istállók kaptak helyet, s az épületek mögött a Sárkány-király-tónak nevezett park terül el.
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején Jegyre megyA palota helyiségeinek a számáról 1984-ben kezdtek pontos kimutatást készíteni, akkor kétezret számoltak meg, valójában összesen hétezer lehet. Az épületegyüttes monumentális és impozáns. Kivétel nélkül minden pavilont, teremet, folyosót freskók díszítenek, amelyek vagy a történelmi kiválóságokat, vagy a buddhista szentkönyvekben szereplő főhősöket, építőművészetet, népszokásokat, sportot, az ünnepeket, az emberek munkáját és mindennapi életét ábrázolják. Mindemellett mintegy 10 ezer festményt és számos kő- és fafaragványt, agyagszobrot, szőnyeget, kerámia-, porcelán- és jádetárgyat őriznek a palotában.
Az UNESCO 1994-ben vette fel a Potala-palotát a világörökségek listájára. Nemrégiben Peking 53 millió jüanért (6,4 millió dollárért), öt éven át tartó munkával teljesen - és a XVII. század óta első ízben - felújította a Potala-palotát. A renoválás nem kis feladat el é állította a szakembereket, hiszen nem használhattak korszerű építőanyagokat, hanem több száz évvel ezelőtt is alkalmazott, korabeli anyagokkal kellett helyreállítaniuk eredeti pompájukban az épületeket.
Az egykori dalai lámák bebalzsamozott holttestét őrző, arannyal és drágakövekkel díszített sztupák talapzata köré üvegfalat helyeztek, így próbálják megóvni őket az egerektől, hogy azok ne tudják megrágni az aranylemezeket, amelyeket évszázadok alatt megízesített a zarándokok jakvajlámpásainak füstje.
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Építészeti csoda (17/43)
K É P G A L É R I A
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején - Kilátás a palotából
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején - Imazászlók
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején - Jegyre megy
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Potala-palota, csillogó gyöngy a világ tetején -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
322 750 Ft
Szerkesztő

Baranyi Anikó

Szólj hozzá!
 1. Biztonsági kód
Carly
2016-09-01
17:50:19

"A perfect reply! Thanks for taking the trluboe."

Lainey
2016-05-18
11:38:18

"Thanks for shgnria. What a pleasure to read!"

soraya
2010-01-03
07:50:05

"Nagy álmom vált valóra, hogy ott játhattam. Csodálatos és egyben misztikus. Nagyszerű tibeti embereket ismertem meg, Mindent köszönök nekik!!"

Potala a szemkáprásztaló
2009-08-16
19:36:21

"igen jó és egyben rossz lehet itt lakni"

Furst Jolie
2008-07-22
18:45:25

"Valami lenyügöző latványban volt részem. Kár, hogy nem láthatom élőben... "

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv