Az ajánlási időszak lezárult
#18

Kreml, minden oroszok szíve

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 18. /43
  • Pontszám: 7.73
  • Szavazatszám: 148
A téma további cikkei
A Kreml Moszkva közepének fallal körülvett történelmi épületegyüttesét, Oroszország kulturális és hatalmi központját, uralkodóinak és döntéshozóinak székhelyét jelenti. A szó eredetileg a fellegvárat, citadellát jelölte. A szomszédos Vörös térrel együtt 1990-ben az első oroszországi kulturális helyszínek között vették fel az UNESCO Világörökség-listájára.
Kreml, minden oroszok szíve A Vörös tér nem csak az oroszoké! Szinte mindenkinek vannak emlékei róla - akár járt Moszkvában, akár nem. A jellegzetes kőborításon a szovjet állami ünnepeken felvonuló katonák, a lassú tempóban elvontatott hadászati rakéták, vidáman éneklő úttörők, a fekete nyitott autóból seregszemlét tartó katonai vezetők, a tribünről integető főtitkárok, a Lenin-mauzóleum előtt kígyózó sorok, szőrmekucsmába burkolt emberek, vagy a sok kis hagymakupola, de valamilyen kép biztosan bevillan, ha szóba kerül a világhatalmi központ. De mindenekelőtt a Kreml. Kint élő ismerőseim szerint Moszkvát úgy lehet legszemléletesebben leírni, ha elképzelünk több kört a Kreml, a Vörös tér körül. A leghíresebb és legjelentősebb látványosságok mind az első körön belül találhatók. Ez a város szíve és ékessége.
Kreml, minden oroszok szíve Vörös tér. Így nevezték már a régi cári időkben is, mivel a krasznaja szépet is jelentett. Szép is a tér az azt lezáró Vaszilij Blazsennij (Boldog Vazul) székesegyházzal. A csodásan díszített hagymakupolás katedrális Moszkva egyik jelképe, amit annak ellenére, hogy a falakon kívül áll, a Kreml részeként szoktak emlegetni. A jellegzetes, nyolc színes hagymakupolát hordozó templom az ortodox templomépítészet egyik legcsodálatosabb remeke. A tatárok felett aratott győzelem emlékére épült templom kompozícióját tekintve egyedülálló remekmű: az 57 méter magas sátortetős központi templomot nyolc kisebb, egymástól teljesen különböző, hagymakupolás templomocska veszi körül. A templomot Posztnyik Jakovlev tervezte, a legenda szerint IV. "Rettegett" Iván megvakíttatta a mestert, hogy sehol ne építhessen még egy ilyen gyönyörű templomot.
Az évkönyvek 1331-ben említik először a Kremlt, amely már az ide átköltözött orosz egyházfő, a metropolita székhelye is volt. Iván Kalita fejedelemsége idején (1325-1340) épültek az első kőtemplomok, de ezek mára nem maradtak fenn.
Kreml, minden oroszok szíve A 15. század végére Moszkva lett az egységesülő orosz állam központja. A Kreml nagyszabású átalakításához III. Iván nagyfejedelem neves itáliai építőmestereket hívott. A ma is látható szabálytalan háromszöget alkotó falakat és a 18 bástyát is ekkor emelték. Az olasz építőmesterek irányításával jelentősen megerősítették a védműveket: magasabb és erősebb falakat, védőbástyákat alakítottak ki és téglaburkolattal látták el azokat. Mire 1516-ban a munkák befejeződtek, a folyókkal és vizesárokkal körülvett Kreml bevehetetlen erődítménynek számított.
Ekkor épült a háromhajós, ötkupolás Uszpenszkij-székesegyház, az Angyali üdvözlet-székesegyháza moszkvai nagyfejedelmek és cárok egykori házitemploma. A tér délkeleti oldalán emelkedik a Mihály arkangyal-székesegyház, A nagyfejedelmek és cárok temetkezési temploma volt és sokáig a város legmagasabb, 81 m-es építménye volt az 1505-1508 között emelt Nagy Iván-harangtorony.
Kreml, minden oroszok szíve Az 1613-tól uralkodó Romanov-dinasztia cárjai a különböző korok stílusának megfelelően, fényűző palotákkal gazdagították a Kremlt (Granovitaja-palota, Tyerem-palota), melynek hadászati jelentősége fokozatosan csökkent. A XVIII. század elején I. Péter cár ugyan elköltöztette a birodalom fővárosát Szentpétervárra, azonban a cári tradíciók egy része továbbra is Moszkvához kötődött, hiszen itt koronázták meg ezután is az uralkodókat, és a Kreml maradt a hivatalos cári rezidencia is egészen 1917-ig. Napóleon serege a Kremlt is elfoglalta 1812-ben és bő egy hónapig megszállva tartotta. Kivonulásuk során óriási károkat okoztak: a paloták és a tornyok egy részét felrobbantották. A helyreállítás Osip Bove építész irányításával évekig tartott. Ekkor készült el a Fegyver-palota neoreneszánsz stílusú épülete is. Múzeumában a régi fegyverek mellett arany- és ezüst edényeket, ékszereket őriznek. Itt kapott helyet később a világhírű Gyémántgyűjtemény is.
Kreml, minden oroszok szíve A szovjet időszak alatt újra Moszkva lett a főváros, és a Kreml fokozatosan az új rendszer szimbólumává vált. A főbb tornyok csúcsain az arany kétfejű sasokat rubin vörös csillagokra cserélték. Megkezdődött a Kreml átépítése és egyben lebontása… Az egyik legrégebbi templom, a Megváltó-székesegyház épületét 1933-ban rombolták le. Régi kolostorokat, palotákat semmisítettek meg, hogy helyükön felépülhessen 1961-ben a Kongresszusi palota, mai nevén Állami Kreml-palota. A Kreml területét 1955-ben nyitották meg a látogatók előtt, amely 1961 óta múzeumként is működik. Napjainkban több kormányzati szervnek ad otthont, itt van a moszkvai pátriárka lakosztálya, az Orosz Föderáció elnökének rezidenciája is.
A Kremlt gyakran egész Oroszország központi tereként is emlegetik, szimbolikusan, mivel Moszkva fő útjai innen sugároznak ki az ország minden irányába, hogy a városhatárokon kívül országutakká szélesedve kössék össze a fővárost a végtelen orosz vidékkel.
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Építészeti csoda (18/43)
K É P G A L É R I A
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Kreml, minden oroszok szíve -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
88 000 Ft
Szerkesztő

Baranyi Anikó

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
Kaed
2016-09-01
16:19:24

"I suoppse that sounds and smells just about right."

Star
2016-08-27
20:52:03

"Good job. There were a huge number of goals on that list so to achieve so many and partially complete so many more is excellent. What are you doing to celebrate your acithvemenes before setting new goals for 2013? Don’t forget that celebrating achievement is just as important as the achievements themselves."

Trudy
2016-05-18
04:29:51

"Remove Cleaning Product Remnant – One issue with rug recndnitioniog is that some owners have a tendency to overuse cleaning products when making an attempt to remove stains and dust."

Kreml akit mindenki érez
2009-08-16
08:08:10

"fantasztikus méretek!!!!!!!"

nemmondommeg
2009-04-03
15:00:42

"Kiselőadást kell tartanom és nagyon sokat segített a honlap. Köszönöm."

Horváth Gábor
2009-03-19
16:19:21

"Gyerekek!!!! ezek a képek fantasztikusak én nagyon vágyok orosz országba!!!!!!!!! Bárcsak eljuthatnék oda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "

Gulyás Henrietta
2008-12-19
11:29:47

"Gyönyörűek az épületek!Egyszer talán és is eljutok Moszkvába és szabad szemmel láthatom ezeket a fantasztikus épületeket!És szeretem az orosz nyelvet!"

Nagy Judit Krisztina
2008-12-07
19:04:14

"Gyönyörűek a képek ,de a zene is.Rengetegszer végighallgattam. KÖSZÖNÖM!Egyszer legalább szeretnék eljutni oda."

Szigeti B.Peter
2008-12-03
23:20:21

"10 evvel ezelott Moszkvaban dolgoztam,visszavagyom oda."

Ancsi
2008-04-23
18:26:44

"Dani! Nagyon szépek ezek a képek! :-) "

Kertiné Szőke Erika
2008-03-30
09:55:58

"Büszkék lehetnek rá az oroszok"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv