Az ajánlási időszak lezárult
#39

Itaipu gát - a jótevő modern csoda

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

 • Helyezés: 39. /43
 • Pontszám: 6.95
 • Szavazatszám: 149
A téma további cikkei
A világ legnagyobb vízi erőművét, a Parana folyóra felépült Itaipu gátat, a brazil-paraguay-i határon találjuk. Közel esik a világ egyik legszebb vízeséséhez, az Iguacuhoz. A 18-as szám igazán szerencsés volt az Itaipu gáton dolgozó mérnökök számára. A 4,8 mérföld hosszú, betonból és kőből készült gát, 18 generátorral rendelkezik, 18 év alatt készült el és 18 milliárd dollárba került.
Itaipu gát - a jótevő modern csoda Paraguayt és Brazíliát is több, súlyos aszály sújtotta az elmúlt évtizedekben és a Parana folyó szabályozása és egy tározó megépítése is egyre sürgetőbbé vált. A 70-es években jelentkezett egy újabb probléma Brazíliában. Nemcsak a gazdasági fejlődés nőtt meg ugrásszerűen, de a népesség is megtöbbszöröződött. Ennek eredményeképp az ország energiaszükséglete is jelentősen megnőtt. A kormány ezt a problémát az ország nagy vízenergia-készleteinek kihasználásával kívánta megoldani. A gát számára a legalkalmasabb helynek a Parana folyó egy szakaszát találták. A gond csak az volt, hogy ez a szakasz határos a régi ellenséggel, Paraguay-jal. Végül diadalmaskodott a gazdasági kényszer és megszületett a megállapodás a két ország között, példát mutatva arra, hogy a közös érdek felül tud emelkedni akár egy százéves ellenségeskedésen is.
Itaipu gát - a jótevő modern csoda A gát építésének első fázisa az elterelő csatorna megépítése volt. Ez a fázis három évig tartott. Az elterelő csatornához először is a mérnököknek meg kellett fordítaniuk a Parana folyásirányát. Majdnem három évükbe tellett a munkásoknak, mire kiásták az 1,3 mérföld hosszú, 300 láb mély, és 490 láb széles elterelő csatornát a folyónak. A folyamat során 50 millió tonna földet és sziklát mozdítottak el. Csak az elterelő csatorna megnyitása után kezdődhetett meg a gát felhúzása. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a gát mögötti tározó feltöltésekor fellépő károk felmérése. Elsősorban az elárasztani kívánt területen lévő birtokok és ingatlanok tulajdonosait kellett kártalanítani, valamint a területen élő állat- és növényfajok mentését is elő kellett készíteni. Egy egész tórendszert, tavak láncolatát alakította ki ugyanis a kiépült vízerőmű, és így rendkívül mélyrehatóan befolyásolta a környezetet és az élővilágot. A katasztrófa természetesen tudatos környezettervezéssel elkerülhető, ezért is tekintették az építkezés kiemelt részének ezt az előkészítő szakaszt. A Civil Mérnökök Amerikai Társasága felismerte, hogy ez az elképesztő mutatvány, melyet Itaipu gátnak neveztek el, egy a "Modern Világ Hét Csodája" közül.
A kivitelezők ekkor egy jelentős problémával szembesültek: a súlyos munkaerőhiánnyal. Az ország ezen része ugyanis igencsak ritkán lakott. Ezért rövid időn belül egy harmincezer lakosú várost alakítottak ki nem messze a munkaterülettől.
Itaipu gát - a jótevő modern csoda Az építkezés 1975-től 1991-ig tartott, közel 30.000 ember dolgozott az erőmű kialakításán. A terv alapja az volt, hogy az alapkőzetben lévő puhább réteget eltávolították és az üreget betonnal töltötték ki. Az építkezés során olyan mennyiségű belső hő keletkezett a beton kötése folytán, hogy azt csak ipari méretű hűtéssel és kivételes technológiával tudták megoldani. A munkálatok legkényesebb szakasza a tározóhoz tartozó túlfolyó megépítése és annak kipróbálása volt. A másik óriási kockázatot a tározó feltöltése jelentette. Minden félelem ellenére, mindkét projekt sikeres volt. Végül elhelyezték a turbinákat, és megkezdődött az áramtermelés. A 18 turbinával üzemelő erőmű a gát belsejében hatalmas mennyiségű olcsó áramot termel, ami óriási előnyt jelent az érintett országok gazdaságának.
Itaipu gát - a jótevő modern csoda A gát 7,76 kilométer hosszú és 196 méter magas. Területe Chicago területének háromszorosa. A felhasznált vas és beton alapanyagból közel 380 Eiffel-tornyot vagy 15 Csalagutat lehetne építeni. Az újratermelődő, megújuló természeti erőforrások kiaknázására épülő stratégia 27 millió háztartás villamosenergia-szükségletét megtermelő erőművet hozott létre. Lényegében a hatalmas gát Brazília energiaszükségletének 28 százalékát, a szomszédos Paraguay-énak pedig a 78 százalékát biztosítja. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy egy év alatt annyi áramot termel, mint London háromévi szükséglete. Az erőmű működtetésével évente 67,5 millió tonna széndioxid kibocsátását kerüljük el.
A tározó vizét lakossági és gazdasági célokra egyaránt használják. A gát megépítésének következtében a Parana folyó szintje állandó, így a halászat, közlekedés, állattartás problémái is megoldódtak mindkét országban.
A turizmus szempontjából nagy jelentőséggel bír, hogy az építkezésnek köszönhetően közúton is megközelíthető az Iguassu Nemzeti Park. A gátat szervezett keretek között turisták is látogathatják.
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Építészeti csoda (39/43)
K É P G A L É R I A
Itaipu gát - a jótevő modern csoda -
Itaipu gát - a jótevő modern csoda -
Itaipu gát - a jótevő modern csoda -
Itaipu gát - a jótevő modern csoda -
Itaipu gát - a jótevő modern csoda -
Itaipu gát - a jótevő modern csoda -
Itaipu gát - a jótevő modern csoda -
Itaipu gát - a jótevő modern csoda -
Itaipu gát - a jótevő modern csoda -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
393 333 Ft
Szerkesztő

Baranyi Anikó

Szólj hozzá!
 1. Biztonsági kód
Joba
2015-12-03
03:04:58

"I don't know how to swim, but I envy those that do. I know I have miss out on some good swimming opnprtuoity while on vacation. I have been through Dubai so many time, it doesn't faze me anymore. I still love to venture out and see what I can get into."

ElainEron
2015-01-13
08:53:49

"Nem, nem mosolygunk meg :) Ha me1r szfcletett ilyen bejyegze9s, akkor e9n is tenne9k fel egy megmosolyogtatf3 ke9rde9st: e9n a ke9pale1edre1st szeretne9m tudni, hogyan csine1lje1tok (hogy nehogy me1shol tale1lkozzak a saje1t fotf3mmal)."

Zsuzsa
2011-03-25
09:52:09

"Sorrend nem mindegy!! Először az Itaiput nézzétek meg és azután az Iguassut Argentín oldalról. Lélegzetelállító!!! Én sírtam, annyira csodálatos volt, ígérem VISSZAMEGYEK."

BxL
2010-06-24
15:02:38

"Jártam ott 2008-ban, hatalmas... Ekkora építmény nem sok van a világon, a képek nem adják teljesen vissza, a többszáz kilométeren át felduzzasztott Paraná folyó, a 200 méternél magasabb gát, félelmetes. Ingyenesen látogatható, mindkét ország területéről, 1-2 óránként indulnak körbe légkondícionált buszok, több helyen megállnak, a gát belsejébe is benézhettünk..."

Freddy
2009-09-24
16:58:30

"Elvileg csak a vilag masodik legnagyobb vizieromuve. Eloben megnezve amugy nem olyan lelegzetelallito mint az Iguacu, de mernoki szemmel tekintve felemelo latvany."

Itipu a gátak királya
2009-08-15
09:01:20

"szerintem nem nagy szám,de lehet hogy tévedek:)"

szőcs árpád
2009-03-03
01:06:42

"Élőben tényleg lélegzetelállitó!"

Győrik András
2009-01-30
15:52:46

"Harminchárom éve védtem meg a diplomámat a Műegyetem Építőmérnöki Karán a Vízépítőmérnöki Szakon. Több nagyszerű létesítmény kivitelezésében működtem közre. Azt hittem, engem már nem tud meglepni semmi a szakmában, de az előző-eket olvasva-látva egyszerűen megdöbbentem! E Csodához ké-pest a Csalagút játszótéri homokvár. Gratulálok a megvalósítóknak! "

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv