Az ajánlási időszak lezárult
#36

Hearst-kastély - álomból valóság

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 36. /43
  • Pontszám: 7.02
  • Szavazatszám: 212
A téma további cikkei
Los Angeles közelében, az óceáni ködből télen is kiemelkedő hegycsúcson található a Hearst-kastély. Hivatalosan Hearst-San Simeon State Historical Monument a neve. Morro Baytől északra fekszik, Los Angeles-től és San Franciscótól egyenlő távolságra.
Hearst-kastély - álomból valóság A kastélyt a 20-as években az a William Randolph Hearst építtette, aki egyike a Yellow Press (szenzációhajhász sajtó) "feltalálóinak". A sajtómágnás anyja 1919-ben bekövetkezett halála után fogott hozzá a 115 szobás luxusvilla építéséhez, mely 15 éven keresztül készült. Hearst, egyik leghíresebb mondása, mely azóta a bulvársajtó egyik alapgondolata: „ …hír az, amit valaki nagyon nem szeretne, ha nyomtatásban megjelenne. Ami azonban nem ilyen, és amit mégis publikálnak, az mind csak reklám. Ne félj a tévedéstől – lehet, hogy az olvasóid imádni fogják.” Ha már a tévedéseknél és a bulvár műfajnál tartunk, egyáltalán nem meglepő, hogy a sajtómogul egy ennyire exhibicionista már-már a giccs határát feszegető „lakást” építtetett magának.
Hearst mesés vagyonának egy részét bulvárlapjainak, másik részét apjának köszönheti. Az idősebb Hearst polgári foglalkozását tekintve bányamérnök volt és megszállott aranyásó. 10 év sikertelen aranyásás után végül rengeteg ezüstöt talált, ezzel alapozta meg a család vagyonát.
Hearst-kastély - álomból valóság A San Simeon-i Hearst-kastély tulajdonképpen egy hatalmas lakóház, amely kissé megalomán tulajdonosának gyerekkori álma volt. Hearts a „világgal” akarta körbevenni magát. Ennek megfelelően a kastély hihetetlenül pazar és fényűző. Azt az illúziót kelti, hogy ha a több ezer éves kultúra egyes mementóit kiragadjuk eredeti környezetükből és áthelyezzük egy tejesen más, évezredes történelem nélküli kultúrába, ráadásul szépen egymás mellé, akkor azok így valódi értéket tudnak képviselni. Nos, azt gondolom, pont erre valók a múzeumok, no de egy lakóház…!
Hearst-kastély - álomból valóság Pompája sejtetni engedi, milyen elképesztően sokba került a felépítése. Építésze Julia Morgan volt, aki megrendelőjének minden kívánságát maradéktalanul teljesítette. Birtokát Hearst mindemellett egyszerűen csak tanyának ("the ranch") nevezte. Aki nem látta a kastélyt, nehezen tudja céltalanságát és hatalomfitogtatás-eszméjét megérteni. Aki viszont látta Orson Welles filmjét, az „Aranypolgár”-t (Citizen Kane) és fel tudja idézni a főszereplő személyiségét (akit egyébként William Randolp Hearstről mintáztak), annak már vajmi fogalma van a kastélyban található meseszerű gazdagságról.
Hearst-kastély - álomból valóság Műkincsügynökök tucatjai úgyszólván az egész világot átkutatták régiségek, középkori faliszőnyegek, fajanszok, kínai drágakő ékszerek és porcelán után. Rengeteg műtárgyat vásárolt Európában. Többek között 14-15. századi itáliai famennyezeteket, XIV. Lajos 2 hímzett faliszőnyegét, templomi szobrokat, bútorokat. Úgy hírlik, hogy szétszedett egy kolostort Spanyolországban, és Kaliforniába szállíttatta, majd évekig dobozba csomagolva tartotta, mert nem tudott mit kezdeni vele. Lényeg, hogy ott volt és az övé. Csakúgy, mint az az egyiptomi sírszobor, melyet Tutanhamon sírjával közel egy időben tártak fel. Itt minden szoba más-más stílusú. Az is előfordult, hogy valamelyik igen kedvelt tárgya kedvéért építtetett fel egy helyiséget. A házi könyvtárban ógörög vázagyűjtemény található. Szinte egész Európát "kifosztotta", s amit pénzért nem kapott meg, arról másolatot készíttetett. Európai templomok stallumait, oltárait, szakrális és antik témájú képeit vásároltatta fel.
Hearst-kastély - álomból valóság A végeredmény páratlan és lenyűgöző a maga nemében. Olasz, francia, spanyol és mór stíluselemek keverednek Hearst ízlésének megfelelően. Itt a gobelinek mellett jól megfér a faragott fa egyházi karszéksor, de a mennyezeten szentek életét ábrázoló fafaragások mellől a sienai családok címereivel hímzett zászlók lógnak. Külön-külön majdnem minden felhalmozott tárgy remekmű, de így egymás mellett és sokszor egymás hegyén hátán kissé súrolja a jó ízlés határát. Egy templomból kialakított teremben aludni vagy oltárról enni…. Hát…. eléggé furcsa.
Két hatalmas úszómedence is található itt. Az egyik, a római fürdő, a házon belül van, a másik egy kerti medence, amelyben 1,3 millió liter víz fér el. A tulaj extrémitásához jól passzolt, hogy a hatalmas kertben szabadon sétáltak Hearst állatai: egy tibeti jak, medvék, majmok és kenguruk.
Hearst-kastély - álomból valóság Hearst élettársa, a filmszínésznő Marion Davies híres volt pazarló életviteléről és fényűző partijairól. A 30-as, 50-es évek nagy sztárjai, hollywoodi csillagai mind szinte kivétel nélkül megfordultak a dúsgazdag sajtó-cézár kastélyában. A ház vendége volt többek között Charlie Chaplin, Mary Pickford, Rudolf Valentino, Gary Cooper, Clark Gable és Cary Grant, Greta Garbo, Buster Keaton. Amikor Hearst 1951-ben meghalt, a ház még mindig nem volt kész. A birtokot tulajdonló Hears Corporation a házigazda halála után az államnak ajándékozta az egészet - állítólag ez volt az úr kívánsága.
A kastélyt évente 1 millióan látogatják, nem lehet csak úgy szabadon sétálgatni; szigorúan követni kell az idegenvezetőket, a túrák pedig csak másfél órásak. Ha arra járnak mindenképpen szánjanak egy kis időt, és nézzék meg, mekkora hatalma van a pénznek.
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Építészeti csoda (36/43)
K É P G A L É R I A
Hearst-kastély - álomból valóság -
Hearst-kastély - álomból valóság -
Hearst-kastély - álomból valóság -
Hearst-kastély - álomból valóság -
Hearst-kastély - álomból valóság -
Hearst-kastély - álomból valóság -
Hearst-kastély - álomból valóság -
Hearst-kastély - álomból valóság -
Hearst-kastély - álomból valóság -
Hearst-kastély - álomból valóság -
Hearst-kastély - álomból valóság -
Hearst-kastély - álomból valóság -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
376 667 Ft
Szerkesztő

Baranyi Anikó

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
suba analuba
2018-08-12
18:34:33

"5PGmmY Rattling clean internet site, thankyou for this post."

this site
2017-05-10
16:34:34

"VF1SaI Major thankies for the post.Thanks Again. Will read on"

Marty
2017-01-19
16:56:28

"Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an e-mail. I&7128#;ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time."

Sipos Gábor
2012-06-22
11:21:05

"Szép kastély"

Andris
2010-09-04
08:23:10

"Ma voltam ott és nagyon tetszett ez a "csoda". Az első nap megnéztük a kertet és a naplementét a nyugati teraszon. Hát én még ilyet nem láttam. -az óceán előttünk teljes ködben, a hegyen napfény- a felhők felett voltam a mennyországban. :)) A 2. nap Mr. Hearst birodalmát néztük meg. Hát mit ne mondjak.. Tudtak élni!!!Az idegenvezetés, a buszon felvitel, és a bonusz mozi a végén már csak plusz. A végén ki kell próbálni a Hearst beff szendvicset.. Mindenkinek ajánlom, kötelező!!!!"

Hearst aki mindent tud
2009-08-14
19:30:05

"igen szépek a fürdők mé akkor is ha egy megalomániás építette"

Erika
2008-10-31
11:29:03

"Volt szerencsém egy ilyen túrán részt venni a kastélyban. Szavakkal nem lehet leírni a látványt. Mindenkinek ajánlom, aki arra jár nézze meg!"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv