Az ajánlási időszak lezárult
#38

Certosa di Pavia, lombardia éköve

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 38. /43
  • Pontszám: 7.00
  • Szavazatszám: 10
A téma további cikkei
A csodálatos lombard reneszánsz stílusban épült Certosa di Pavia 8 kilométerre fekszik Pávia városától keletre. Az épületegyüttes több részből áll: a monumentális temploma méretét tekintve a harmadik legnagyobb Olaszországban, csak a római Szent Péter bazilika és a firenzei Santa Maria del Fiore előzi meg. A Certosa része a karthausi kolostor, a hozzáépített barátházakkal egy gyönyörű kerengő, és néhány meseszép szökőkút.
Certosa di Pavia, lombardia éköve Lombardia Olaszország leggazdagabb tartománya nemcsak gazdasági javakban bővelkedik, errefelé számos építészeti és kulturális látnivaló is várja az utazót. Milánóban Leonardo Utolsó vacsorája előtt álmélkodhatunk, de itt, a divathéten elsők között értesülhetünk akár a legújabb divatirányzatokról is. A Garda-tavon kipróbálhatjuk a szörföt, andaloghatunk Bergamóban, vagy az Alpok magaslatain hódolhatunk a téli sportoknak. Lombardia ezerarcú. Városai a reneszánsz óta híresek eleganciájukról, s a drámai természeti környezetben sem szűkölködik a vidék.
Méltatlanul kevés szó esik viszont Pávia városáról, holott itt találjuk Olaszország legnagyobb épen maradt épületegyüttesét, a XIV. sz.-i Certosa di Pavia-kolostort, mely mindösszesen 35 kilométerre van a tartomány legjelentősebb városától, Milánótól.
A Certosa-t Visconti Giovanni Galeazzo alapította 1396-ban, majd 1398-ban a kartauziak telepedtek meg benne. A kolostor 1497. május 3-án kapta meg a pápától a felszentelő levelet. Az eseményt megörökítő dombormű – melyet Quivano jegyez - a Certosa templomának kapuja fölött látható. A karthauzi szigorúan szemlélődő rend, szerzetesei a magányba visszavonulva, szigorúan böjtölnek és csak arra törekszenek, hogy Krisztusnak tetsszenek. A karthauziakra jellemző a hallgatás.
A rendházat 1782-ben II. József feloszlatta, de az épületegyüttest 1843-ban a barátok ismét visszakapták. Jelenleg a kolostor nemzeti tulajdon, és szerzetesek nem lakják.
Certosa di Pavia, lombardia éköve A karthauzi kolostor temploma a 15. század közepétől épült, lényegében még a gótikához kötődő átmeneti stílusban. A gótika függőleges tagolásával ellentétben a vízszintes irány hangsúlyozása jellemzi, a nyugodt egyensúly, egyszerű szépség; a vonalak és tömegek harmóniájának kutatása; a tiszta felépítés és szimmetria. Lombardiában igen eleven volt a gótikus építészet hagyománya, így a mesterek itt a reneszánszból csak a részleteket vették át. Az új formákat festői szabadsággal, díszként rakták rá az épületre, amikkel azonban egyáltalán nem bántak fukarul. Díszes korlátok, a párkányok felett ívelő mellvédszerű falak, puttók, stukkók, mennyezetkazetták, rozetták loggiák jellemzik.
Certosa di Pavia, lombardia éköve A dóm alaprajza nyolcszögű, legmagasabb pontja 97 méter magas. A dóm kiépítésével a város szülöttét, Giovanni Antonio Amadeo építőmester és szobrászt bízták meg 1490-ben, aki a milánói dóm munkálataiban is részt vett. A mester a reneszánsz lombardi irányának egyik legkiemelkedőbb alkotója, aki több márványdomborművet is készített a templom homlokzatára és sírköveire. A templom homlokzata teljes egészében az ő tervei alapján készült. Ez a márvánnyal burkolt kulisszahomlokzat a lombard reneszánsz legjellemzőbb emléke. Szinte a stílus teljes formakincsét megtaláljuk rajta. Minden lehetséges helyre valamilyen plasztikus díszítmény vagy színes márvány-berakás került, olyan bőséggel, hogy mögöttük már alig érezhető a felépítés higgadt rendje. Habár itt a díszítés szinte elnyomja a műépítészetet, a részletekben mégis felismerhető a magas szépészeti érzék és a gazdag fantázia.
Antonio mellett Fusina, Ambrogio da Fossano, Giacomo della Porta szobrászok dolgoztak a templom díszítésen. A templom képeit Crespi festette, de van benne Solariótól, s Borgognonetől is kép. Pellegrini mester készítette az alapító, Giovanni Galeazzo Visconti síremlékét, mely szintén a kolostorban található.
Csodálatos intarzia díszítésekkel találkozhatunk a Cartosa termeiben is: székekben ajtókban, szekrényekben. A berakott disz, kivált különböző színű fából elkészítve megtalálható számos felső-olaszországi templomban. Mesterfokra a toscanai és lombardiai mesterek vitték, köztük is a szerzetesek is. Így a legszebb intarziás alkotásokat a Certosa- kolostorban találjuk.
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Építészeti csoda (38/43)
K É P G A L É R I A
Certosa di Pavia, lombardia éköve -
Certosa di Pavia, lombardia éköve -
Certosa di Pavia, lombardia éköve -
Certosa di Pavia, lombardia éköve -
Certosa di Pavia, lombardia éköve -
Certosa di Pavia, lombardia éköve -
Certosa di Pavia, lombardia éköve -
Certosa di Pavia, lombardia éköve -
Certosa di Pavia, lombardia éköve -
Certosa di Pavia, lombardia éköve -
Certosa di Pavia, lombardia éköve -
Certosa di Pavia, lombardia éköve -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
305 000 Ft
Szerkesztő

Baranyi Anikó

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
Fatema
2009-09-22
19:02:09

"Leonardo Utolsó vacsorája nem Firenzében van,hanem Milánóban (meg Firenze amúgy is Toscana..)"

Certosa di Pavia a legművészibb alkotás
2009-08-15
14:06:19

"ez egy igen művészi munka"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv