Az ajánlási időszak lezárult
#24

Hú – légballon

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 24. /40
  • Pontszám: 7.29
  • Szavazatszám: 14
A téma további cikkei
Hú – légballon Úri hóbort, majd katonai felderítés, jelenleg pedig kedvelt időtöltés a hőllégballonozás. Nem olyan csöndes ugyan, mint gondolnád, de kétségtelenül az egyik legszebb formája a levegőbe emelkedésnek. Nem kell kapkodni, nem választ el ablak a világtól, és lehetőséget ad a szemlélődésre, a tájjal való töltekezésre. Az adrenalinigényt is kielégíti, a kosár – amiben néhányan szoronganak – nem titánötvözetből készül, nehezen alakul ki benne a biztonságérzet. Mindezt 20-30 ezerért. Best buy.
Hú – légballon Egy kakas, egy kacsa és egy juh előzte meg fajunkat a hőlégballonozás területén, akik a Mongolfier-testvérek hőlégballonjába szálltak be. (Akkoriban az állatvédő szervezeteknek gyenge lobbierejük volt.) Tapasztalataikról nem számoltak be, de néhányan láttak benne fantáziát, így XVI. Lajos elképzelését (az utazók rabok legyenek), önkéntes alapon módosították, így egy hóbortos orvos és egy márki lett 1783-ban az első emberi utasa a hőlégballonnak. Ádáz harc indult meg, hogy mivel érdemes működtetni a ballonokat, melyben a hőlégballon – amelyet csak a felfűtött levegő hajt – vereséget szenvedett a gázballonokkal (pl. hidrogén, hélium) szemben. A huszadik században terjedt el igazán, biztosan kaptál már te is olyan prezentációt, amely különböző formájú vicces ballonokat mutat be.
Az élmény megvalósítása
1.) Elhatározás
Ha nincs tériszonyod, akkor ez könnyen megy. Más igazi kifogással nem állhatsz elő, nem neked kell irányítanod, utasként csupán egy szolgáltatást veszel igénybe. Szerintem egyedül teljesebb az élmény, ha másokkal együtt próbálod ki, elvész az intimitás, sokat dumáltok, beazonosítjátok a helyszíneket, pedig nem ez a lényeg. Valentin-napra persze már mehetsz a pároddal is, és volt már példa ballonban kötött házasságra is.
2.) Helyszín kiválasztása
Hú – légballon A helyszín az utazás szervezőjének kiválasztásával együtt történik. Bár a ballonozással foglalkozó egyesületek többsége bárhová leszállítják a felszerelést, olcsóbban megúszod, ha az általuk megadott helyszínen próbálod ki. (Megbízhatsz bennük, hiszen maguknak a legmegfelelőbb helyszíneket választották ki, például Balaton, Velencei-tó stb.). A sétarepülés személyenként 20-30.000 forintba kerül egy órára (általában 2-3 jelentkező esetén), ennél valamivel olcsóbb a felfüggesztés, amikor kötelekkel a földön rögzítik a ballont és kb. 30 méteres magasságról lehet nézelődni. (Ne ezt válaszd). Szinte mindegyik hőlégballonos találkozón alkalmad nyílik mind a két lehetőség kipróbálására.
3.) Felszállás
Hú – légballon A hőlégballonos találkozót nagy nyitott területeken rendezik, ahol egymás után szállnak fel, akár több tucat is egy óra alatt. A zárt utánfutóval begördülnek a helyszínre, majd a lepakolás, apró szerelés után elkezdik a ballon felfújását. Ilyenkor gondolják meg magukat a legtöbben, mert elég kezdetlegesnek tűnik a technika. Az oldalára fektetett kosárhoz rögzítik a kicsomagolt kupolát, majd beindítják (az általában ütött-kopott) ventilátorokat, amelyekkel levegőt juttatnak a ballonban. Azt egy készülékkel időnként melegítik, a régi FÉG kazánokat jellemző robbanásszerű hanggal. A felfújt ballon gyakran himbálódzik, dől jobbra-balra, reális esélyt látsz arra, hogy először állítják fel. Ez azonban normális, ne aggódj. A pilóta engedélyezi a beszállást és már nincs visszaút.
Az élmény
Hú – légballon Kezdetben minden gyorsan változik, emelkedik a ballon, távolodik a táj. Nem is érzékeled még, hogy nem szilárd talajon állsz, nézel lefelé, hihetetlennek tűnik a felszállás, hiszen egy kosárban ácsorogsz. A levegőben még félelmetesebbnek tűnik a melegítés, felkapod a fejed, valami baj van? Nyugi, a harmadik „robbantás” után megszokod. Biztosan beszélgetni fogsz a hőlégballonozásról a pilótával, megtudod a technikai részleteket, a sebességet (akár 60 km/h) beavatnak a miértbe is. A pilótát nem a biznisz hajtja, ez a hobbijuk, az életformájuk. Egy szűk félóra múlva jön el a te időd: úgy ezer méter magasságban már nem izgatnak a technikai részletek, megszokod a magasságot, nem félsz a zuhanástól. Legalább öt perce nem szólsz senkihez, nem veszel tudomást a melegítésről, nem érnek el hozzád a zajok, már nem azonosítod be a földi objektumokat. Szinte csak bámulsz, körpanorámás térlátásod fejlődik ki, amibe minden belefér és egyben semmit sem látsz. Nyugtatod a szemed, töltekezel, áramlik valami beléd. Legalább két Xanax és négy Seduxen együttes hatása. A madarakhoz különös vonzódás húz, rokoni kapcsokat érzel: ők is élőlények, nem vagy több náluk. Nem hiszem, hogy egy ilyen utazás után öngyilkosságot követhet el valaki. Végtelen beteljesülés ez. A problémák apróvá válnak, vagy magától megoldottnak, nem érted, hogy miért nem figyeltél a Földre, a természetre eddig igazán oda.
A leszálláshoz való készülődés ébreszt fel narkotikus állapotodból. Elköszönsz, hazamész, megvakarod a kutyád fülét, a szokásosnál igazabban simogatod meg a gyerekedet, este pedig odafekszel a párod mellé, hogy halld a szívverését.
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Élmény (24/40)
K É P G A L É R I A
Hú – légballon -
Hú – légballon -
Hú – légballon -
Hú – légballon -
Hú – légballon -
Hú – légballon -
Hú – légballon -
Hú – légballon -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
40 300 Ft
Szerkesztő

Hódi Szilvia

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
GoldenTabs
2018-01-08
21:06:17

"B82nSK https://goldentabs.com/"

GoldenTabs
2018-01-07
08:46:58

"ka1iPb https://goldentabs.com/"

GoldenTabs
2018-01-06
14:02:08

"R05TuS https://goldentabs.com/"

Open
2015-01-13
14:55:50

"For multitudinous years Buy off Viagra Detract from Pharmacy has been rzaogniecble all of a add up to outstanding online apothecary suppliers and customers everywhere the world."

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv